Oppermachtig Barcelona zet Manchester United te kijk

Barcelona pakte op Wembley overtuigend zijn vierde Europa Cup I/Champions League. De Catalaanse ploeg liet Manchester United kansloos in de finale (3-1).

Met uitzondering van de openingsfase en de gelijkmaker van Wayne Rooney in de 34ste minuut kwam Manchester United er niet aan te pas. Barcelona was heer en meester in Londen en degradeerde de defensie van Manchester United tot welwillende amateurs.

De wedstrijd voltrok zich volgens het vooraf voorspelde scenario. Barça had het meeste balbezit en probeerde met het bekende snelle spel de defensie van Manchester United uit positie te spelen.

Op een sterk begin na was United gedwongen zich op te houden op eigen helft. Maar juist de organisatie van de verdediging liet te wensen over, terwijl ook keeper Edwin van der Sar geen gelukkige wedstrijd speelde.

Bij beide doelpunten van Barcelona zag de Nederlandse oud-international er niet goed uit. In de 27ste minuut liet hij zich in de korte hoek verrassen door Pedro, die zich na een knappe loopactie in in vrije positie bevond en werd gevonden door Xavi. In de 54ste minuut verkeek Van der Sar zich op een schot van Messi. De Argentijn haalde weliswaar hard en verrassend uit, maar de keeper had, mits beter opgesteld, zijn inzet kunnen keren. Maar nog meer dan het weinig overtuigende optreden van Van der Sar was het ontbrekende antwoord op de offensieve dadendrang de reden voor de nederlaag van Manchester United. Barcelona kreeg ook bij een 2-1 voorsprong de tijd en de ruimte het gevreesde positiespel te etaleren.

De ploeg van Guardiola verzuimde het krachtsverschil eerder uit te drukken in de score. Dat kwam Barcelona in de eerste helft duur te staan. De ploeg veroorloofde zich frivoliteiten en verloor de concentratie enigszins. Tien minuten voor rust deed Manchester United bij een van de sporadische oplevingen van zich spreken. Wayne Rooney zette de aanval op en schoot na een een-twee met Ryan Giggs knap raak: 1-1.

Maar een dergelijke ontsnapping was Manchester United in de tweede helft niet gegeven. Manager Sir Alex Ferguson probeerde zijn ploeg in de 69ste minuut met het inbrengen van Nani voor verdediger Fábio een impuls te geven. Amper een minuut na de wissel viel de genadeklap.

Tekenend voor de avond liet de defensie van Manchester United bij de 3-1 van Barcelona te veel ruimte open, waarvan David Villa met een fraai schot van net buiten het strafschopgebied profiteerde. Het was de beslissing. Ibrahim Afellay mocht in blessuretijd invallen en zo ook het genoegen smaken van de zege in de Champions League. Voor Van der Sar restte een teleurstellend einde van zijn imposante carrière. Foto: VI Images