Openda geeft startsein voor vernedering van dolend AS Monaco

AS Monaco heeft zaterdag een pijnlijke thuisnederlaag geïncasseerd in de Ligue 1. De ploeg van trainer Philippe Clement ging in het eigen Stade Louis II mede door een doelpunt van Loïs Openda met 1-4 onderuit tegen RC Lens, de huidige koploper van de competitie. Monaco beleeft een teleurstellende seizoensstart: in de derde voorronde van de Champions League bleek PSV te sterk en in de competitie leverden de eerste drie wedstrijden slechts vier punten op.

Monaco
Monaco
1 - 4
Lens
Lens

Kort na een opmerkelijk moment in de eerste minuut – twee spelers van AS Monaco gooiden tegelijkertijd in – zorgde Openda voor de 0-1. De voormalig Vitessenaar had de bal voor het intikken na voorbereidend werk van David Costa en noteerde zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club. Deiver Machado maakte er zeven minuten voor de rust 0-2 van. De mee opgestoomde wingback troefde Vanderson af in een duel om de bal en had vrij baan om de voorsprong van Lens te verdubbelen.

Al snel deed Monaco, dat aantrad zonder de geblesseerde Myron Boadu, iets terug. Na hoekschop van Caio Henrique torende Benoît Badiashile uit boven zijn bewakers om de 1-2 binnen te koppen. Het was een welkome opsteker voor Monaco, maar ook de tweede helft verliep teleurstellend. Hoewel er weinig contact leek, beging Breel Embolo in de ogen van de arbitrage een overtreding op Florian Sotoca en de daaropvolgende penalty werd benut door Seko Fofana.

Achttien minuten voor tijd kreeg Vanderson na een overtreding aan de zijlijn een tweede gele kaart, waardoor Monaco verder moest met een man minder. Vervolgens bepaalde Wesley Saïd met een hard schot in de linkerhoek de eindstand. In december 2020 verloor Monaco voor het laatst met drie doelpunten verschil in de Ligue 1 voor eigen publiek (0-3, ook tegen Lens). Met zeven punten gaat Lens momenteel aan kop in de Ligue 1, al kunnen Paris Saint-Germain en Olympique Lyonnais nog op negen punten komen.