Ook op het EK Onder-21 is Duitsland de beste

Duitsland veroverde in Malmö de Europese titel Onder-21. In de finale was de ploeg van bondscoach Horst Hrubesch duidelijk te sterk voor Engeland: 4-0.

Zowel Hrubesch als zijn Engelse collega Stuart Pearce beschikte over spelers die uitkomen op het hoogste niveau in de nationale competities. Bij de Duitsers verschenen onder anderen Manuel Neuer, Benedikt Höwedes (beiden Schalke 04), Gonzalo Castro (Bayer Leverkusen) en Mesut Özil (Werder Bremen) aan de aftrap, bij de Engelsen stonden Micah Richards (Manchester City), James Milner (Aston Villa) en Theo Walcott (Arsenal) in de basiself.

Uitblinker in de finale bleek Özil. De aanvallende middenvelder was bij de eerste drie Duitse goals betrokken. Halverwege de eerste helft gaf hij Castro de gelegenheid uit te halen in de Engelse zestien: 1-0. In de 48ste minuut knalde hij vanaf dertig meter de bal via een vrije trap achter de grabbelende doelman Scott Loach. En in de 79ste minuut zette hij Sandro Wagner alleen voor Loach, waarna de spits de keeper poortte: 3-0. Vlak voor tijd scoorde Duisburg-spits Wagner nog een keer.

Duitsland kwam de titel toe. In de eerste helft was het elftal van Hrubesch iets sterker. Na rust sprongen de Duitsers beter met de kansen om. Waar de Engelsen enkele keren dicht bij een treffer waren, maar er niet in slaagden Neuer te kloppen, daar sloegen hun tegenstanders wel toe.

Het Duitse succes staat niet op zich. In juli 2008 was Duitsland Onder-19 al de beste van Europa en in mei bleek Duitsland Onder-17 eveneens de sterkste, mede door Nederland in de finale te verslaan.