'Ook Friesland kan meedoen aan het schaduw-WK'

Reacties

De mondiale eindronde in Brazilië laat nog zo'n twee weken op zich wachten, maar zondag  gaat er in het Zweedse Östersund al een schaduw-WK van start. Op het WK voor staatloze volkeren, georganiseerd door de ConIFA, komen diverse spelers met een Nederlandse achtergrond in actie.

'Ook Friesland kan meedoen aan het schaduw-WK'

Gaby Jallo (Willem II, foto), Andreas David en Marco Aydin (beiden Excelsior '31) behoren tot de selectie van de Syrische Arameeërs. Jasar Takak (ex-PSV), Sharbel Touma (ex-FC Twente) en Abgar Barsom (ex-SC Heerenveen) hebben zich vanwege fysieke ongemakken afgemeld. Chris David (Fulham) kan door zijn verplichtingen bij Jong Oranje niet in actie komen, maar vervult een ambassadeursrol voor de Syrische Arameeërs. Sanharib Malki (ex-Roda JC) wacht op toestemming van zijn club Kasimpasa om mee te doen.

'Veel volkeren die deelnemen zijn bij de meeste mensen onbekend, omdat ze geen eigen land hebben. Friesland zou bij wijze van spreken de volgende keer ook mee kunnen doen. Er staan een paar wedstrijden op het programma met een flinke historische lading, zoals onze wedstrijd tegen Koerdistan van zondag', aldus Johan David, broer van spelers Andreas en Chris David, namens de voetbalbond van de Syrische Arameeërs. 'Het is bovendien een toernooi waar ook aardig wat scouts en toeschouwers op afkomen.'

Balotelli
Een bijzondere blikvanger op het toernooi is Enoch Barwuah Balotelli, de jongere broer van Mario Balotelli. Hij verdedigt de eer van de Padaniërs, een volk uit de Noord-Italiaanse Po-vallei. Er nemen twaalf volkeren deel aan het toernooi. Deze teams zijn verdeeld over vier groepen van drie, waarvan de nummers een en twee zich voor de kwartfinale plaatsen. De finale staat voor zondag 8 juni op het programma. De wedstrijden worden uitgezonden via internet. (Reon Boeringa)

Groep A
Tamil Eelam
Syrische Arameeërs
Koerdistan

Groep B
Abchazië
Occitanië
Lapland

Groep C
Darfur
Padanië
Zuid-Ossetië (vanwege afmelding Québec)

Groep D
Graafschap van Nice (vanwege afmelding Zanzibar)
Isle of Man
Karabach

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.