Onwennig Oranje onderuit bij debuut Koeman

Ronald Koeman is vrijdag met een nederlaag begonnen aan zijn periode als bondscoach van het Nederlands elftal. Oranje verloor in de Arena in een oefeninterland van Engeland: 0-1.

Oranje startte zoals verwacht met drie centrale verdedigers: Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk en Stefan de Vrij. Achter hen stond Jeroen Zoet onder de lat. Hans Hateboer debuteerde en bestreek samen met Patrick van Aanholt de flanken. Koeman koos voorin voor Bas Dost, geflankeerd door Quincy Promes en Memphis Depay.

Beide teams begonnen niet sterk aan het duel en leden veel balverlies. Engeland was iets gevaarlijker dan Oranje, maar creëerde ook niet veel kansen. Het eerste echte wapenfeit van het Nederlands elftal was een schot van afstand van De Ligt; een makkelijke prooi voor doelman Jordan Pickford. Aan de andere kant kopte Jordan Henderson voorlangs uit een vrije trap.

Matthijs de Ligt haalt zonder succes uit tegen Engeland.

Engeland kreeg wel vroeg een tegenvaller te verwerken. Joe Gomez moest al na negen minuten geblesseerd van het veld, Harry Maguire verving hem. Voorin was Oranje in de eerste helft vaak niet bij machte om echt dreigend te worden. Vaak werd de aanval via de rechterkant gezocht met Hateboer. Dost, die erg vaak balverlies leed, werd nog weinig bereikt.

Voor de tweede helft had Koeman een ander tactisch plan in gedachten. Oranje speelde in een 5-3-2-formatie in plaats van de 3-4-3 van voor rust. Die wisseling leverde niet veel op, want Engeland was in de beginfase erg sterk en kwam ook verdiend op voorsprong. Danny Rose gaf voor, de bal werd zwak weggewerkt en Jesse Lingard schoot vanaf net buiten het zestienmetergebied raak: 0-1. Ook Zoet lukte het niet om het schot te keren.

Na de openingstreffer kende Oranje wel een betere fase waarin de ploeg ook af en toe gevaarlijk werd, onder andere via Promes en Dost. De eindpass of het laatste tikje ontbraken echter. Koeman greep daarna in en haalde het tweetal van het veld om Ryan Babel en Davy Pröpper aan het werk te zien. Veel richtte Oranje daarna niet meer uit, wat voor een weinig enerverende slotfase zorgde. Met nog twee officiële minuten te gaan maakte AZ-spits Wout Weghorst nog wel zijn debuut, als invaller voor Stefan de Vrij. Na Hateboer was hij de tweede debutant onder Koeman.

Oranje speelt aanstaande maandag de volgende oefeninterland. Dan is Portugal in het Zwitserse Genève de tegenstander. Koeman liet al voor de wedstrijd tegen Engeland weten andere spelers de kans te geven.