Ontluisterende nederlaag AZ in eigen huis tegen Anzhi

AZ is tegen FC Anzhi kansloos onderuit gegaan. Waar de schade in Rusland nog beperkt bleef (1-0), leden de Alkmaarders in eigen huis een ontluisterende nederlaag: 0-5.

Na zeventien minuten stond de ploeg van Gertjan Verbeek al voor een lastige opgave. Mbark Boussoufa speelde Dirk Marcellis uit en rondde vervolgens zeer fraai af: 0-1. AZ liet niet bepaald veel strijdlust zien en kwam op slag van rust op een 0-2 achterstand te staan.

De wijze waarop Samuel Eto'o de score verdubbelde was een lust voor het oog. Met kinderlijk gemak slalomde de voormalig aanvaller van onder meer Internazionale en Barcelona door de Alkmaarse verdediging.

Het spel van AZ werd er in de tweede helft niet beter op. De hoop om nog een goed resultaat te behalen, leek niet meer aanwezig. Het was AZ niet gegund in de honderdste Europese wedstrijd in de clubgeschiedenis de eretreffer te maken. In de laatste tien minuten werd het zelfs een ware martelgang.

Het Anzhi van trainer Guus Hiddink counterde naar hartenlust en door treffers van Lacina Traoré, Mehdi Carcela-Gonzalez en Shamil Lakhiyalov eindigde het duel in 0-5. Het was direct de grootste thuisnederlaag in Europees verband voor AZ ooit.

Zondag wacht AZ een zware opgave om zich te herstellen van de Europese blamage als het op bezoek gaat bij PSV. Foto: VI Images