Ontluisterend Feyenoord zakt door het ijs en moet vrezen voor Europees ticket

Reacties

Feyenoord heeft zondagmiddag zeer slechte zaken gedaan in de strijd om de vierde plaats. De onmachtige Rotterdammers beleefden een rampzalige middag op bezoek bij ADO Den Haag. 

Ontluisterend Feyenoord zakt door het ijs en moet vrezen voor Europees ticket
© Pro Shots
ADO Den Haag
ADO Den Haag
3 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Door de schorsing van Steven Berghuis moest Dick Advocaat creatief zijn voorin. Voor de wedstrijd in Den Haag besloot hij Robert Bozeník, op wie hij eerder veel kritiek had geleverd, een kans te bieden. Voorin werd hij geflankeerd door Luis Sinisterra en Bryan Linssen. Voor de 21-jarige Slowaak was het pas zijn derde basisplaats dit seizoen en een unieke kans om het ongelijk van zijn trainer te bewijzen.

Bozeník was niet van plan deze mogelijkheid te laten lopen, want de spits had slechts drie minuten nodig om de score te openen. Na een fraaie voorzet vanaf links van Orkun Kökcü kopte de verguisde spits via de onderkant van de lat raak. Het was pas zijn eerste treffer van het huidige Eredivisie-seizoen. Door de vroege openingsgoal van de Rotterdammers leek het een gemakkelijke middag te worden in de Hofstad.

 Robert Bozeník na zijn eerste Eredivisie-treffer van het seizoen.
© Pro Shots
Robert Bozeník na zijn eerste Eredivisie-treffer van het seizoen.

Er leek ook geen vuiltje aan de lucht, tot Leroy Fer in de dertiende minuut klungelig de bal inleverde. De pass van de Feyenoord-middenvelder kwam in de voeten van Vicente Besuijen, die direct Jonas Arweiler lanceerde. De Duitse spits twijfelde niet en schoof de bal koelbloedig langs keeper Justin Bijlow: 1-1.

Nadat Kökcü nog een poging waagde uit een vrije trap, was het ADO dat de leiding greep. Milan van Ewijk werd in het zestienmetergebied gevloerd door Marcos Senesi. Nasser El Khayati ging achter de bal staan, bleef kalm en schoof de bal rechts onderin de hoek: 2-1. Even daarvoor moest ook Linssen met een blessure naar de kant. Hij werd vervangen door João Teixeira. Zo zag de wereld er na het flitsende begin ineens compleet anders uit voor de Rotterdammers. Het gemis van Berghuis was pijnlijk zichtbaar in de eerste helft. Er was weinig creativiteit in het elftal van Advocaat te ontdekken.

De ontevredenheid van Advocaat uitte hij in de rust door maar liefst drie keer te wisselen. Ridgeciano Haps, Nicolai Jørgensen en Mark Diemers kwamen in de ploeg, terwijl Luis Sinisterra, Tyrell Malacia en Kökcü in de kleedkamer achterbleven. In de 57ste minuut was Feyenoord dicht bij de gelijkmaker, maar een kopbal van Lutsharel Geertruida werd fraai gepakt door doelman Martin Fraisl.

Aan de andere kant van het veld was het niet veel later wél raak. Zo begon het een zeer pijnlijke middag te worden voor de club uit Rotterdam. El Khayati kreeg de bal in de zestien en stuurde met een schijnschot Senesi kinderlijk eenvoudig het bos in. Hij schoot de bal vervolgens kalm langs Bijlow en maakte hiermee direct ook zijn tweede Eredivisie-treffer van dit seizoen.

© Pro Shots

Met nog twintig minuten op de klok was het de ingevallen Jørgensen die de spanning terugbracht in de wedstrijd. De Deense spits kopte een voorzet van Haps tegen de touwen: 3-2. Feyenoord deed nog enkele pogingen tot een gelijkmaker, maar echt overtuigend zou het slotoffensief niet worden. De Rotterdammers eindigden nog met tien man door een tweede gele kaart van Jens Toornstra. Zo bleef het bij een rampzalige nederlaag voor Feyenoord in Den Haag.

Feyenoord moet het volgende week zondag in de Klassieker tegen Ajax naast Berghuis ook doen zonder Jens Toornstra. Door de overwinning van Vitesse zaterdagavond tegen PEC Zwolle (2-1) lijkt Feyenoord dit seizoen genoegen te moeten nemen met play-off-voetbal om uit te mogen komen in de tweede voorronde van de Conference League.

Door de zege van ADO ziet de situatie er weer ietsje hoopvoller uit voor de formatie van Ruud Brood. De ploeg staat weliswaar nog onderaan de Eredivisie met negentien punten, maar VVV-Venlo (22 punten), FC Emmen (24 punten), en Willem II (25 punten) komen weer in het zicht. Toch lijkt het met nog drie wedstrijden op het programma een lastig verhaal te worden.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
6
FC Utrecht
34
13
14
7
52-41
+11
53
7
FC Groningen
34
14
8
12
40-37
+3
50
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De rapportcijfers

ADO Den Haag Nederland

Feyenoord Nederland

Feyenoord Nederland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.