Onrust bij hekkensluiter Groningen neemt toe door gevoelige nederlaag

SC Cambuur heeft de eerste zege onder Sjors Ultee binnen. De ploeg uit Leeuwarden won donderdagavond in een zwakke wedstrijd met 0-1 bij FC Groningen, door een heerlijke treffer van voormalig Groningen-speler Daniël van Kaam. Groningen beleefde een inktzwarte avond. In de slotfase werd de wedstrijd even stilgelegd door een veldbestorming, en de club staat nu zelfs laatste in de Eredivisie.

FC Groningen
0 - 1
SC Cambuur
SC Cambuur

Dennis van der Ree behield het vertrouwen in dezelfde basiself als afgelopen zondag. Zijn tegenstrever Sjors Ultee had een trucje bedacht en begon zonder echte centrumspits. De eerste kans in de Euroborg viel al na een handvol minuten voor de voeten van Luciano Valente. De jongeling wachtte even voordat hij uithaalde, maar zijn inzet eindigde in het zijnet zodat Cambuur-keeper Robbin Ruiter niet hoefde op te treden.

Het slechte nieuws: dat was het wel, qua serieuze kansen in de eerste helft. Broos zelfvertrouwen, een matige ondergrond en spanning in de benen: een cocktail voor een wedstrijd met veel werklust en weinig hoogstaand voetbal. In de tweede helft was het Cambuur dat als eerste dreigde. Mees Hoedemakers kreeg de bal na een vrije trap voor zijn voeten, de middenvelder schoot op het dak van het doel.

Het was het sein voor een veel aantrekkelijker tweede deel van deze wedstrijd. Ruiter verrichtte goede reddingen op pogingen van Florian Krüger en opnieuw Valente, na twee fraaie aanvallen van de groen-witten. Tussen die twee dreigende momenten in was het aan de andere kant heel gevaarlijk, maar Mitchel Paulissen kopte belabberd in nadat hij zich knap helemaal vrij had gelopen in de Groningse zestien.

Na ruim een uur was het invaller Remco Balk, die door het thuispubliek weinig hartelijk werd begroet toen hij het veld betrad, die zijn kans eens waagde. Doelman Michael Verrips moest zich strekken, maar echt moeite had de sluitpost niet met de bal. Het was een andere ex-speler van Groningen die zijn ex-club in het hart trof met een prachtige goal. Een afgevallen bal viel voor de voeten van Daniël van Kaam, die met een fabelachtige streep voor 0-1 zorgde.

Het werd nog vervelender voor Groningen. Vijf minuten voor tijd werd de wedstrijd onderbroken nadat tien á twintig supporters het veld bestormden. Al snel was de orde in het stadion hersteld, waarna arbiter Bas Nijhuis het restant van de partij liet uitspelen. In die slotfase zat nog wat venijn. Ramon Pascal Lundqvist leverde een prachtig, leep lobje af, maar zijn inzet sneuvelde op de lat. Diep in blessuretijd kreeg ook Ricardo Pepi, die weinig in het stuk was voorgekomen, nog een goede kans na een geweldige voorzet. De Amerikaanse spits kopte hoog over. Typerend voor de avond van FC Groningen, typerend voor het seizoen van FC Groningen.

De groen-witten zijn in elk geval een paar uur hekkensluiter van de Eredivisie nadat ook de vijfde officiële wedstrijd onder Van der Ree in een nederlaag eindigde. Cambuur klimt naar de zeventiende plaats, op doelsaldo. Beide ploegen hebben zondag een wedstrijd met de druk er vol op: Cambuur ontvangt Fortuna Sittard, Groningen reist af naar FC Volendam, voorafgaand aan hun wedstrijd bij Ajax de nummer zestien in de Eredivisie.