Onbekende 'wondertrainer' Paco López verbaast iedereen bij Levante

Reacties

Dat er bij de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Celta de Vigo (aftrap 13.00 uur) geen degradatiestress komt kijken, had men bij Levante twee maanden geleden waarschijnlijk niet gedacht. De club stoomde de afgelopen weken op ongekende wijze op vanuit de gevarenzone. De redder in nood luistert naar de naam Paco López.

Onbekende 'wondertrainer' Paco López verbaast iedereen bij Levante

Paco López zei je? Nee, de vijftigjarige Spanjaard is geen bekende naam in het trainersgilde, maar wel de man die Levante die seizoen eigenhandig behoedde voor degradatie. Voor zijn komst in maart stond de promovendus van vorig seizoen op de veilige zeventiende plaats, maar wel met slechts één punt meer dan Las Palmas en twee meer dan het Deportivo La Coruña van Clarence Seedorf. Tien wedstrijden en 25 punten later hoeft Levante zich op de laatste speeldag zich nergens meer zorgen om te maken. De club staat op een vijftiende plek en kan dit weekend zelfs nog stijgen.

'De wondertrainer' en 'de superheld' noemen Spaanse media López al. Het kan snel gaan. Begin dit jaar had waarschijnlijk zelfs de gemiddelde Spaanse voetballiefhebber nog nooit van López gehoord. In zijn loopbaan als speler kwam hij onder andere uit voor Hércules, Castellón en Levante. Vooral op het tweede en derde niveau liet de toenmalige aanvaller zich zien, maar van een glansrijke carrière is nauwelijks te spreken.

Ook als trainer maakte López geen stormachtige ontwikkeling door, maar hij deed gewoon zijn ding, onder andere bij Villarreal C, Beniform, Alcoyano en Cartagena. Na drie seizoenen bij de reserves van Villarreal keerde López vorige zomer terug bij Levante om daar het tweede elftal te gaan trainen. Met succes, de ploeg stond bij zijn promotie naar het eerste team bovenaan in Groep 6 van de Tercera División, het vierde niveau.

De clubleiding besloot López in maart naar voren te schuiven als interim-trainer en vervanger van Jean Muñiz, de kans waar hij al jaren op wachtte. López pakte meteen punten met Levante door Getafe te verslaan (0-1). Vervolgens moesten ook club als Eibar, Las Palmas en Málaga eraan geloven. Alleen van Atlético Madrid werd verloren. Als ultieme kers op de taart zorgde Levante afgelopen zondag voor een enorme stunt door de toen nog ongeslagen kampioen Barcelona met liefst 5-4 te verslaan, na een 5-1 voorsprong.

Stand voor komst López

15 Espanyol 27 32
16 Alavés 27 31
17 Levante 27 21
18 Las Palmas 27 20
19 Deportivo La Coruña 27 19
20 Málaga 27 13

Huidige stand

15 Levante 37 46
16 Athletic Bilbao 37 43
17 Leganés 37 40
18 Deportivo La Coruña 37 29
19 Las Palmas 37 22
20 Málaga 37 20

López, die door de knappe prestaties ook volgend seizoen aan het roer staat, kan de opmars van Levante nog niet helemaal bevatten. 'We kunnen nu zelfs nog op de elfde plek eindigen. Als je dat twee maanden geleden had gezegd, had niemand je geloofd. Ik denk dat we met z'n allen voor een fantastische prestatie hebben gezorgd. Ik ben erg blij, maar niet voor mij persoonlijk. Ik kijk altijd naar het team.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.