Ødegaard bijna op Ziyech-hoogte, FC Utrecht en Vitesse experts in play-offs

Reacties

De play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League gaan zaterdagavond van start. In samenwerking met Opta blikt VI vooruit op de heenduels in de halve finale: Heracles Almelo - FC Utrecht en FC Groningen - Vitesse.

Ødegaard bijna op Ziyech-hoogte, FC Utrecht en Vitesse experts in play-offs

Heracles Almelo - FC Utrecht

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• In de reguliere competitie boekten beide teams vijftien zeges. Toch finishte FC Utrecht uiteindelijk met vijf punten meer dan Heracles Almelo als zesde.

• Twee maanden geleden stonden beide teams nog in Eredivisie-verband tegenover elkaar. FC Utrecht triomfeerde met 1-5 bij Heracles Almelo, dat ruim een helft in ondertal speelde door een rode kaart voor Jesper Drost. Ook in De Galgenwaard won FC Utrecht, met 3-1.

• FC Utrecht scoorde deze jaargang dus al acht keer tegen Heracles Almelo. Het clubrecord wat betreft treffers in één seizoen tegen een specifieke tegenstander staat op elf (tegen Excelsior in 1983/84 en FC Groningen in 2015/16). Gekeken is naar alle officiële duels.

Heracles Almelo verloor woensdag van PSV ondanks een bliksemstart.

• Het is al het vierde seizoen op rij dat FC Utrecht deelneemt aan de play-offs. In de vijf jaar daarvoor schoven de Domstedelingen slechts eenmaal aan bij het seizoenstoetje.

FC Utrecht stelde dit decennium drie keer een Europees ticket veilig via de play-offs, samen met Vitesse (een andere deelnemer aan de huidige play-offs) het vaakst.

Alleen NAC Breda maakte dit Eredivisie-seizoen een groter gedeelte van zijn treffers uit standaardsituaties dan FC Utrecht: 41 om 37 procent. Heracles Almelo kreeg juist de meeste tegengoals op die manier: 43 procent.

FC Utrecht rekende woensdag af met SC Heerenveen.

• Heracles Almelo is de enige club die in de laatste veertien speelronden van het reguliere seizoen in elk duel trefzeker was. De formatie van trainer Frank Wormuth kwam in totaal 28 keer tot scoren in die serie.

Historie

• Heracles Almelo en FC Utrecht troffen elkaar in het seizoen 2015/16 in de finale van de play-offs. De club uit Overijssel mocht destijds Europa in nadat ze over twee duels met 3-1 te sterk bleek. In de Europa League-voorronde ging Heracles er direct uit tegen FC Arouca.

• Als we alleen kijken naar de Eredivisie-edities van Heracles Almelo - FC Utrecht, dan heeft de thuisploeg een positieve balans met acht zeges tegenover slechts vier nederlagen. Bij het doelsaldo is het verschil minder groot: 31-27.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2014/15 1-1
2015/16 1-1
2016/17 2-1
2017/18 2-2
2018/19 1-5

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - Vitesse

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Het was kantje boord, maar FC Groningen sleepte woensdagavond uiteindelijk het laatste ticket voor de Europese play-offs in de wacht. Vitesse passeerde als vijfde de meet en is het hoogst geklasseerde team in dit minitoernooi om een plek in de Europa League-voorronde.

• Van de tien vorige edities van de play-offs in deze vorm ging het felbegeerde ticket nimmer naar het laagst geklasseerde team op de Eredivisie-ranglijst. De op papier sterkste equipe trok trouwens slechts tweemaal aan het langste eind.

• Vitesse nam vier keer eerder deel aan de play-offs voor de Europa League en pakte drie keer de eindzege. De enige keer dat dit niet lukte was in 2013/14, toen FC Groningen als beul fungeerde.

FC Groningen ging woensdag nog onderuit bij FC Emmen.

• Alleen Hakim Ziyech scoorde in de reguliere competitie vaker van buiten het strafschopgebied dan Martin Ødegaard: zeven om zes keer. FC Groningen-doelman Sergio Padt kreeg echter de minste tegengoals van buiten het zestienmetergebied (slechts vier) van alle keepers die tot minimaal vijftien optredens kwamen.

Op 10 februari ging Vitesse in Eredivisie-verband met 2-1 onderuit bij FC Groningen. Sindsdien verloor de formatie van Leonid Slutsky slechts twee van de dertien duels (zes zeges en vijf gelijke spelen).

• FC Groningen kreeg in 2019 slechts vier goals om de oren in eigen huis, het laagste aantal van alle Eredivisie-teams. De noorderlingen realiseerden sinds de jaarwisseling acht thuiszeges, net zoveel als Ajax en AZ.

Vitesse sloot de reguliere competitie af met een zege bij VVV-Venlo.

Historie

• Pakken we alleen de Eredivisie-uitgaves erbij, dan stonden FC Groningen en Vitesse 29 keer tegenover elkaar in het Hoge Noorden. Dertien keer was de thuisploeg succesvol en negen keer pakten de bezoekers alle punten.

• De afgelopen twee edities werden gewonnen door thuisploeg FC Groningen. De laatste Vitesse-zege dateert uit het seizoen 2015/16.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2014/15 1-1
2015/16 0-3
2016/17 1-1
2017/18 4-2
2018/19 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.