Noorse vrouwen na ware thriller zeker van kwartfinaleticket

Noorwegen is zaterdagavond doorgedrongen tot de kwartfinales op het WK in Frankrijk. In een uiterst spannend duel met Australië eigenden de vrouwen zich na strafschoppen de zege toe.

Noorwegen
Noorwegen
ns
1 - 1
Australië
Australië

Met twee zeges in drie duels kende Noorwegen een goede start van het toernooi, maar datzelfde gold voor Australië. Hun duel ging zaterdag aanvankelijk redelijk gelijk op. Topscorer Sam Kerr, al goed voor vijf goals in de groepsfase, schoot binnen een halve minuut naast - en daarna kopte Kristine Minde aan de overzijde in de handen van de Australische keeper.

Na een half uur barstte de wedstrijd echt los toen Kerr de kans op 0-1 liet liggen en Noorwegen in de omschakeling toesloeg. Karina Saevik vond Isabell Herlovsen met een prima pass, waarna zij oog in oog met keeper Lydia Williams koel bleef en afrondde.

Kort voor rust dachten The Matildas de ideale kans te krijgen op een comeback, toen Maria Thorisdottir hands maakte en de bal op de stip ging. Scheidsrechter Riem Hussein bekeek op verzoek van de VAR echter de beelden en besloot na lange tijd haar beslissing in te trekken.

Australië bleef balend achter, maar herpakte zich prima na rust. Topscorer Kerr dacht na een kwartier al de gelijkmaker op zich te nemen, maar werd tot haar frustratie teruggefloten wegens buitenspel. Toch gaf de ploeg het niet op.

Noorwegen liep steeds meer achteruit en nadat Herlovsen leeg gespeeld naar de kant ging, duurde het niet lang voor de 1-1 op opmerkelijke wijze binnenviel. Elise Kellond-Knight nam vanaf de rechterkant een hoekschop, die door niemand werd aangeraakt en pardoes het doel in ging.

In de noodzakelijk geworden verlenging lukte het beide teams niet te scoren, al was Graham Hansen dichtbij met een poging op de lat. Australië sneed zichzelf wel lelijk in de vingers toen Alanna Kennedy na 104 minuten de doorgebroken Lisa-Marie Utland bij het shirt pakte en met rood op zak kon vertrekken. Noorwegen kreeg uitstekende mogelijkheden om het duel daarna te beslissen, maar kreeg de bal er maar niet in.

In de strafschoppenserie gingen Kerr en Emily Gielnik meteen de fout in, terwijl de Noorse vrouwen hun eerste vier pogingen binnentrapten. Zij gaan zodoende door naar de kwartfinales en nemen het daarin op tegen Engeland of Kameroen.