Noodlijdend Reading krijgt weer straf: 'Sell Before We Dai!'

Reacties

Het is nog maar tien jaar geleden dat Reading nog in de Premier League speelde, maar The Royals zitten in serieuze nood. De Engelse voetbalbond gaf de club deze week opnieuw een puntenstraf omdat de salarissen niet op tijd zijn betaald.

Noodlijdend Reading krijgt weer straf: 'Sell Before We Dai!'

Reading krijgt een punt aftrek voor het breken van financiële regels van de Football League. Het is de derde puntenstraf voor de club, de vorige twee keer moesten ze er telkens zes inleveren. De English Football League heeft een verklaring naar buiten gebracht waarin ze hun 'extreme frustratie' uiten over het feit dat de clubleiding herhaaldelijk niet aan zijn plichten voldoet.

De Chinese eigenaar van de club, Dai Yongge, heeft er echt wel geld ingestopt: dik tweehonderd miljoen in de zes jaar dat hij de scepter zwaait. De pech is dat Yongge dat niet al te verstandig deed, waardoor een terugkeer naar de Premier League er niet in zat, alleen onder manager Jaap Stam kwamen ze er een beetje bij in de buurt. Sterker nog: Reading degradeerde en speelt nu in League One.

Yongge beweert dat het momenteel moeilijk is om geld over te maken tussen China en Engeland, maar de eveneens Chinese eigenaars van West Bromwich Albion hebben nog altijd aan hun verplichtingen voldaan. De supporters van Reading zijn het zat: een supportersgroep heeft de organisatie 'Sell Before We Dai' opgericht.

Meer clubs in de problemen
Clubs met verleden in de Premier League zijn vatbaar voor financiële problemen, zo blijkt al jaren. Wigan Athletic is de andere club die dit seizoen puntenaftrek heeft gekregen, terwijl ook West Bromwich Albion en Birmingham City in de problemen kwamen. Degradatie betekent een enorme inkomensval, waardoor clubs vaak alles op alles zetten om snel terug te komen. Als dat mislukt, zijn de financiële katers gigantisch. Reading had enkele jaren bijvoorbeeld een salarispost die 226% van de omzet bedroeg.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.