Nonchalant Ajax ruim langs IK Start

Het moet wel heel raar lopen wil Ajax over twee weken nog in de problemen komen tegen IK Start. Maar de ruime 5-2 zege verhult niet dat de Amsterdammers liepen te knoeien in Lillestrom.

Met de 5-2 overwinning heeft Ajax een voorsprong die normaal gesproken afdoende moet zijn tegen de Noren, die toch echt een fors niveau minder zijn dan de mannen van coach Henk ten Cate. Toch zal de Ajax-trainer zijn spelers wijzen op het lakse acteren van zijn elftal, dat twee keer op knullige wijze een voorsprong weggaf.

Zo mocht Marius Johnsen in de 28ste minuut ongehinderd bij de tweede paal op doel schieten. Met succes, want via John Heitinga verdween de bal door de benen van doelman Maarten Stekelenburg in het doel. En in de 55ste minuut liet eerst Roger zich simpel van de bal zetten door Todi Jonson, waarna Geir Ludvig Fevang van Urby Emanuelson alle gelegenheid kreeg de 2-2 binnen te werken.

Uiteindelijk zou Ajax toch gaan winnen, iets waar het in de openingsfase ook naar uit had gezien toen de Amsterdammers de Noren direct onder druk zetten. Klaas-Jan Huntelaar had na een kwartier in de rebound voor 0-1 gezorgd. Markus Rosenberg schoot in de 42ste minuut de 1-2 binnen. Na de Noorse 2-2 was het Wesley Sneijder die Ajax opnieuw op voorsprong zette, met een benutte vrije trap vanaf twintig meter.

Deze 3-2 zorgde voor de beslissing. In het laatste kwart toonde Ajax zich iets zorgvuldiger in de defensie. Dat bewees Ryan Babel, die in de Amsterdamse zestien een Noorse kans verijdelde en in de tegenstoot mooi klaarlegde voor Roger: 2-4. En vlak voor tijd was het Babel die ook de 5-2 inleidde met een fraaie solo en nog fraaiere assist op Huntelaar. Het was zijn derde assist, aangezien de invaller ook aan de basis had gestaan van de 1-2 van Rosenberg.