Nigel de Jong schlemiel bij Bundesliga-rentree

Nigel de Jong heeft zaterdag zijn debuut voor FSV Mainz 05 niet winnend kunnen afsluiten. De middenvelder speelde een kleine tachtig minuten mee bij zijn Bundesliga-rentree, maar hielp tegenstander Hannover 96 aan een positieve uitslag: 3-2.

Hannover 96 - FSV Mainz 05 3-2
De Jong debuteerde zaterdagmiddag direct in de basis van Mainz. De Nederlander tekende onlangs een contract tot en met het einde van het seizoen bij de Bundesliga-club en liet zich tijdens zijn eerste wedstrijd in negatieve zin gelden. Tien minuten voor rust veroorzaakte De Jong met een handsbal een penalty, waardoor Hannover kon scoren.

De treffer van de thuisploeg was de gelijkmaker, want Mainz was eerder in de eerste helft op een comfortabele 0-2 voorsprong gekomen. Yoshinori Muto was verantwoordelijk voor de 0-1 en Alex Hack verdubbelde na een dertig minuten de score. Nadat Niclas Füllkrug de spanning had teruggebracht, verzilverde opnieuw Füllkrug de strafschop: 2-2. Dit bleek ook de ruststand.

Na de thee kreeg Mainz een goede kans om op 2-3 te komen. Hack kopte echter nét naast uit een corner. Vervolgens viel het doelpunt aan de andere kant. Wéér was het Füllkrug, die met de treffer zijn hattrick completeerde: 3-2. Dik tien minuten voor tijd zat de wedstrijd voor De Jong erop. De Nederlander zag Giulio Donati namens Mainz nog de paal raken, maar gescoord werd er niet meer.

Door de zege rukt Hannover op naar de tiende plek in de Bundesliga. Mainz staat één punt boven de degradatiestreep.

Füllkrug was de grote man met een hattrick namens Hannover.

Eintracht Frankfurt - SC Freiburg 1-1
Onlangs verkozen de Bundesliga-fans een doelpunt van Sébastien Haller nog tot Doelpunt van 2017 op het Duitse hoogste niveau en de Fransman ging zaterdag rustig door met scoren bij Eintracht Frankfurt, waar Jetro Willems om nog onbekende redenen ontbrak in de wedstrijdselectie. Haller schoof de bal na een klein half uur in het doel nadat Timothy Chandler de bal naar hem toe had gekopt. In datzelfde doel zorgde Robin Koch vlak na rust namens Freiburg voor de gelijkmaker door de bal met zijn hoofd binnen te werken uit een corner.

Het gat op de ranglijst blijft zeven punten tussen Frankfurt en Freiburg. Beide teams staan in de middenmoot van de Bundesliga.

FC Augsburg - Hamburger SV 1-0
HSV blijft ook na de winterstop sukkelen. Rick van Drongelen zat op de bank bij de club uit het noorden van Duitsland. Middenmoter FC Augsburg, met Jeffrey Gouweleeuw centraal achterin, was in de eerste helft duidelijk het gevaarlijkst en kwam dan ook terecht op voorsprong. Koo Ja-Cheol kopte vlak voor rust raak in de linkerhoek na een verre voorzet van Caiuby.

Augsburg blijft door de zege meedoen in het linkerrijtje van de Bundesliga. De ploeg staat dicht bij vele clubs, waaronder Bayer Leverkusen, Hoffenheim en Frankfurt. HSV bungelt nog altijd onderin. De afstand op hekkensluiter 1. FC Köln is aanzienlijk (negen punten), maar de huidige zeventiende plaats betekent aan het einde wel directe degradatie.

Jeffrey Gouweleeuw begon zaterdag weer in de basis van Augsburg.

VfB Stuttgart - Hertha BSC 1-0
Mario Gómez heeft zaterdag zijn rentree bij Stuttgart opgeluisterd met een overwinning. De spits stond negentig minuten op het veld bij Die Schwaben en zag zijn team in de slotfase de drie punten over de streep trekken. Een kwartier voor tijd was Stuttgart op voorsprong gekomen door een eigen doelpunt van Niklas Stark. Door de nipte zege staat Stuttgart voorlopig twaalfde in de Bundesliga. Hertha, waar Karim Rekik zaterdag niet in actie kwam, bevindt zich vooralsnog op een elfde positie.

Werder Bremen - 1899 Hoffenheim 1-1
Gezien de ranglijst zou Werder Bremen een makkelijke prooi moeten zijn voor Hoffenheim, maar de formatie van trainer Julian Nagelsmann had de nodige moeite. Mark Uth, van wie onlangs bekend werd dat hij na het seizoen naar Schalke 04 verkast, kon zijn stempel niet op de wedstrijd drukken. Ploeggenoot Benjamin Hübner kopte in de eerste helft raak, Serge Gnabry gaf de voorzet. Uth moest na rust al naar de kant met een blessure. Andrej Kramaric kwam voor hem in het veld.

Werder gaf niet op en kreeg ook goede kansen op een doelpunt. Hoffenheim liet over zich heen lopen en kreeg na ruim een uur de gelijkmaker om de oren. Na een korte klutssituatie uit een corner kreeg Theodor Gebre Selassie de bal voor zijn voeten. Hij twijfelde geen seconden en schoot de bal hard in het dak van het doel: 1-1.

Voor Werder is het behaalde punt uiterst welkom in de strijd tegen degradatie, terwijl Hoffenheim er juist weinig mee opschiet. Zij staan met 27 punten dicht bij een grote groep andere clubs in de middenmoot.