Nieuwe vulkaanuitbarsting bedreigt Bundesliga-dino HSV

De beroerde resultaten hebben de immer borrelende vulkaan in Hamburg doen uitbarsten. Trainer Thorsten Fink is het eerste slachtoffer.

Nieuwe vulkaanuitbarsting bedreigt Bundesliga-dino HSV

Hamburger SV staat te boek als Bundesliga-dinosaurus omdat het als enige club onafgebroken vanaf de start van de Duitse profcompetitie in 1963 van de partij is. Maar juist die rijke historie zit Die Rothosen in de weg.

De laatste jaren zijn de prestaties bedroevend in vergelijking met de succesjaren tachtig. Sinds het veroveren van de Duitse beker in 1987 is er niets meer toegevoegd aan de prijzenkast. HSV is slechts een schim van de topclub die het ooit was. 'De club heeft zijn ziel en traditie een beetje verloren', zei clubicoon Uwe Seeler in februari. 

Vorig jaar gloorde er weer enige hoop op een terugkeer op het Europese podium na een afwezigheid van vier jaar. HSV, in 1983 onder leiding van de legendarische trainer/coach Ernst Happel, de winnaar van de Europa Cup I, was hard op weg naar een ticket voor de Europa League. De schrale troost voor de gevallen topclub bleek uiteindelijk te hoog gegrepen. 

Maar deze zomer durfde onder anderen Rafael van der Vaart die ambitie wel weer uit te spreken ondanks een voorbereiding met enkele blamerende resultaten. De oefenduels bleken een opmaat voor de Bundesliga-start, waarin de worsteling van Fink een passend systeem te vinden tot uitdrukking kwam in de resultaten.

Die zoektocht is voorbij voor Fink. Een nieuwe man moet HSV weer op weg helpen, met als eerste klus de immer beladen derby van het eveneens kwakkelende Werder Bremen.  Daarbij worden Franco Foda en Markus Babbel genoemd. Beiden zijn clubloos en ook direct beschikbaar.

De opvolger van Fink wordt de 34ste trainer in de historie van Hamburger SV. Sinds Martin Jol, met een winstpercentage van 56% een van de succesvolste trainers van Die Rothosen (foto boven), heeft geen coach pas aan het einde van de seizoen zijn koffers gepakt. De Haagse coach nam in 2009 afscheid na het beste HSV-jaar in 26 jaar om bij Ajax aan de slag te gaan.

Het voortijdige afscheid van Fink past dan ook in de traditie van snel wisselende verantwoordelijken in Hamburg. Want naast de trainer is er ook geen rust als het gaat om technisch managers. Oliver Kreuzer, verantwoordelijk voor het ontslag van Fink, is pas sinds juni in dienst van HSV als opvolger van de eveneens ontslagen Frank Arnesen.

De vele wisselingen in de leiding zijn een teken én een bron van onrust. Door de tegenvallende resultaten is de slapende vulkaan weer tot uitbarsting gekomen. Een van de verklaringen van het uitsterven van de dinosaurussen was juist de toegenomen vulkanische activiteiten.

Gezien het immer aanwezige verlangen naar het roemruchte verleden gekoppeld aan de minder florissante financiële middelen, ook door alle wisselingen, moet HSV vrezen voor een vergelijkbaar scenario. Rust is een toverwoord, maar dat hangt weer samen met de resultaten en de verwachtingen. Kreuzer kan nu zijn kandidaat aanstellen om dat te bewerkstelligen.

(Lars Ulrich)

Bekijk hier al onze video's