Nieuwe publicatie over grensoverschrijdend gedrag bij Ajax, club reageert

Reacties

Ajax heeft via een statement gereageerd op een nieuwe publicatie over grensoverschrijdend gedrag van een medewerker. NRC publiceerde over Winston Bogarde, huidig assistent-trainer bij Ajax. Deze zaak is door twee externe instanties onderzocht en naar aanleiding van die rapporten is het ook door Ajax aangemerkt als een privékwestie.

Nieuwe publicatie over grensoverschrijdend gedrag bij Ajax, club reageert
© Pro Shots

Eind 2020 werd Ajax geconfronteerd met een anonieme klacht die binnenkwam over een medewerker van Ajax. NRC schrijft dat Ajax in oktober 2020 op de hoogte werd gesteld via een schriftelijke klacht over zwaar grensoverschrijdend gedrag. De melder werkte niet bij Ajax, maar kwam in contact met Bogarde vanwege zijn functie.

De advocaat van de vrouw en Ajax hebben in overleg een onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld. De conclusie van de onderzoekers was dat Bogarde zich 'gaandeweg in het contact' met de vrouw 'weinig respectvol en na verloop van tijd op verbaal agressieve wijze' heeft gedragen. Ook is hij 'voorbijgegaan aan de bezwaren en tegenwerpingen' van de melder.

Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft zich ook gebogen over de zaak, maar verklaarde de klacht niet-ontvankelijk, omdat er geen verband zou bestaan tussen de melding en de sport. Een beroep van de vrouw tegen deze uitspraak was tevergeefs. Het is niet bekend of er maatregelen zijn genomen tegen Bogarde.

Het volledige statement van Ajax
Vanavond is een artikel gepubliceerd over vermeend grensoverschrijdend gedrag van een Ajax-medewerker.

Het klopt dat op 1 oktober 2020 bij Ajax een anonieme klacht is binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag van een Ajax-medewerker. Daarop heeft Ajax direct actie ondernomen. De melding is door twee externe instanties onafhankelijk onderzocht. De eerste instantie, het Instituut Sportrechtspraak (ISR), heeft de zaak geseponeerd. Daarbij heeft het ISR bepaald dat de relatie tussen de melder en de werknemer van Ajax is ontstaan buiten de sport en moet worden aangemerkt als een privéaangelegenheid. De andere instantie is een onderzoeksbureau dat Ajax na de uitspraak van het ISR gevraagd heeft de klacht onafhankelijk te onderzoeken. Dit na overleg met en instemming van zowel de melder als de medewerker.

Het onderzoek en het rapport van deze tweede instantie resulteerden niet in een gegrondverklaring van de klacht. Op basis van het rapport heeft Ajax (mei 2021) geconcludeerd dat deze zaak dient te worden aangemerkt als een privékwestie en ook vastgesteld dat er geen verdere acties noodzakelijk waren vanuit het werkgeverschap van Ajax.

Ajax is van mening dat vanaf de eerste melding is gezorgd voor een zorgvuldige opvolging.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.