Nieuwe info duikt op na spuugincident Rijkaard-Völler: 'Hij sloeg Rijkaard'

Reacties

Het is een van de bekendste incidenten uit de Nederlandse én Duitse voetbalgeschiedenis: Frank Rijkaard die naar Rudi Völler spuugt tijdens de wedstrijd tussen Oranje en West-Duitsland in de achtste finale van het WK 1990. Nieuwe informatie is opgedoken door de voorpublicatie van een boek over het jaar waarin West-Duitsland uiteindelijk de WK-titel pakte.

Nieuwe info duikt op na spuugincident Rijkaard-Völler: 'Hij sloeg Rijkaard'
© Voetbal International

We hebben het over 1990. Het Nederlands elftal was twee jaar daarvoor Europees kampioen geworden en had toen op weg naar de finale West-Duitsland uitgeschakeld. De onderlinge spanningen waren hoog en dat ontvlamde al vroeg in de wedstrijd op 24 juli 1990. In Stadio Giuseppe Meazza kregen Rijkaard en Völler al na 22 minuten rood van scheidsrechter Juan Carlos Loustau.

Het begon allemaal met een overtreding van Rijkaard op Völler, goed voor geel. De Duitser kreeg op zijn beurt geel voor praten en Völler kreeg zelfs rood omdat hij door bleef gaan. Net toen Völler de rode kaart had gekregen van de Argentijnse scheidsrechter, mikte Rijkaard een fluim in de volle bos met krullen van zijn tegenstander. Het was Loustau niet ontgaan, ook de Nederlander kon inrukken.

Het boek over de Duitse WK-titel in 1990.
Het boek over de Duitse WK-titel in 1990.

Het speelde zich allemaal voor het oog van de camera af, maar daarna is er nog veel gebeurd. Dit blijkt uit een boek van journalist Nils Suling, die sprak met 22 wereldkampioenen en diverse mensen die achter de schermen werkten in 1990. Völler zelf komt bijvoorbeeld aan het woord. 'Ik ren naar de kleedkamer, Rijkaard loopt achter me. Hij spuugt weer in mijn haar, waarna ik mezelf rustig probeer te houden. Ik hoor Rijkaard dichterbij komen en vraag hem waarom het zo uit de hand was gelopen. Er ontstaat een vechtpartij en FIFA-officials moeten ingrijpen.'

De Duitse perschef Wolfgang Niersbach doet zelfs uit de doeken dat er geslagen werd en dat Völler zich gelukkig mocht prijzen dat dit geen extra schorsing opleverde. 'Hij sprak Rijkaard aan en sloeg hem! Of het met de vlakke hand was of met de vuist, dat weet ik niet. De perschef van de FIFA zag het gebeuren en als hij er melding van had gemaakt… Ons geluk was dat hij niets zei.' Zonder Völler en Rijkaard in het veld werd er nog driemaal gescoord in de achtste finale tussen Nederland en Duitsland, een late strafschop van Ronald Koeman was niet voldoende om WK-uitschakeling te voorkomen.

Völler miste door de schorsing de kwartfinale tegen Tsjechoslowakije, maar maakte in de halve finale en de eindstrijd weer minuten. In de finale speelde de Duitser met losse handjes een cruciale rol. Vijf minuten voor tijd werd Völler neergelegd door de Argentijnse verdediger Roberto Sensini, waarna Duitsland een penalty kreeg. Andreas Brehme schoot - net als tegen Nederland - raak en bezorgde Duitsland zo de WK-titel.

Een paar maanden na het WK in 1990 sprak VI met Rijkaard. In de serie Historische Interviews schonken we opnieuw aandacht aan dit interview.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.