Nieuwe dreun voor Chelsea: effectief Villa vervolgt opmars onder Emery

Chelsea heeft zaterdagmiddag een pijnlijke thuisnederlaag geleden tegen Aston Villa, waardoor Europees voetbal voor volgend seizoen steeds verder uit beeld verdwijnt. The Blues gingen voor de tiende keer dit seizoen onderuit in de Premier League.

Chelsea
0 - 2
Aston Villa
Aston Villa

Chelsea richtte zich in de afgelopen weken wat op met de uitschakeling van Borussia Dortmund in de Champions League en overwinningen op Leeds United en Leicester City. Maar in de laatste wedstrijd voor de afgelopen interlandperiode lieten The Blues zich voor eigen publiek verrassen door laagvlieger Everton (2-2).

Tegen Villa ging er opnieuw veel mis bij de dolende formatie van manager Graham Potter. Na achttien minuten opende Ollie Watkins de score op Stamford Bridge. Een splijtende pass van Douglas Luiz werd door Marc Cucurella verlengd tot Watkins. De spits bleef uiterst koel voor keeper Kepa Arrizabalaga en wipte de bal over de Spanjaard.

Watkins scoorde voor de vijfde Premier League-wedstrijd op rij voor Villa en heeft daarmee een nieuw clubrecord in handen. Villa zakte na de voorsprong terug op eigen helft en zag Chelsea de druk al snel opvoeren. Mykhailo Mudryk kreeg op aangeven van Mateo Kovacic een opgelegde kans om de 1-1 te maken, maar de inzet van de peperdure Oekraïner was veel te zwak om doelman Emiliano Martínez te passeren.

Hoofdrol McGinn
Aan de andere kant raakte de Schot John McGinn met een fraaie inzet de lat. Chelsea ontsnapte zo aan een grotere achterstand. De thuisploeg creëerde zelf het nodige gevaar voor het doel van Martínez, maar het vizier stond niet op scherp bij met name Mudryk en João Félix. Ben Chillwell dacht vlak voor rust de gelijkmaker te maken, maar hij maakte volgens de arbitrage een overtreding toen hij de bal binnen kopte.

Villa hield stand en kwam tien minuten na rust uit de eerste corner voor de gasten op 0-2. McGinn stond na de afgeslagen hoekschop op de rand van het strafschopgebied klaar om uit te halen en schoot de bal hard in de hoek langs Arrizabalaga.

Chelsea ging met invallers Noni Madueke en N'Golo Kanté (na een lange blessureperiode weer terug) op zoek naar een aansluitingstreffer, maar Martínez en Villa hielden stand. Villa komt door de zege op de negende plaats, Chelsea moet genoegen nemen met de elfde plek. Villa won sinds de komst van Emery op 6 november liefst negen competitieduels. Alleen Arsenal (dertien keer) en Manchester City (tien keer) wonnen sindsdien vaker in de Premier League dan The Villans.