Neymar heeft mooie woorden voor 'maestro Iniesta

Reacties

Na zestien jaar gaat er een einde komen aan het tijdperk-Andrés Iniesta bij Barcelona, zo werd vrijdag bekend. Het aanstaande vertrek van de 33-jarige spelmaker maakt veel los in de internationale voetbalwereld.

Neymar heeft mooie woorden voor 'maestro Iniesta

Zo noemde voorzitter Josep María Bartomeu Iniesta al de belangrijkste Barcelona-speler van het laatste anderhalve decennium. 'Omdat hij van 2004 tot nu een rol speelde in de plannen van elke coach sinds Frank Rijkaard. We moeten zijn besluit respecteren na de carrière die hij hier heeft gehad. Elke ouder zou een zoon als Andrés willen hebben', vertelde Bartomeu aan El Larguero.

Cesc Fàbregas doorliep – tot zijn vertrek naar Arsenal in 2003 - net als Iniesta de jeugdopleiding van Barcelona en speelde tussen 2011 en 2014 samen met de spelmaker in Camp Nou. 'Wat zijn besluit ook is, Andrés Iniesta is een geweldige voetballer. Toen we wereldkampioen werden, speelde Iniesta erg goed. Samen met Xavi is hij de enige Spanjaard die de Gouden Bal had kunnen winnen.'

Die individuele prijs ontbreekt echter op het verder rijkelijk gevulde palmares van Iniesta. Dat vindt collega-international Sergio Ramos eigenlijk onbegrijpelijk. 'Als hij Andresinho zou hebben geheten, zou hij twee Gouden Ballen hebben gewonnen', zei de verdediger van Real Madrid deze week over Iniesta, die in 2012 door de UEFA wel werd gekroond tot Beste Speler van Europa.

Andrés Iniesta tilt de wereldbeker in de lucht na zijn winnende doelpunt in de WK-finale van 2010 tegen Oranje.
Andrés Iniesta tilt de wereldbeker in de lucht na zijn winnende doelpunt in de WK-finale van 2010 tegen Oranje.

Real Madrid-trainer Zinedine Zidane, zelf drie keer Wereldvoetballer van het Jaar, sloot zich vrijdag aan bij de woorden van zijn aanvoerder. 'Iniesta verdiende het om de Gouden Bal te winnen, in het jaar dat hij erg goed speelde, het WK won en scoorde in de WK-finale (2010, red.). Ik zie hem ook niet als alleen maar een speler van Barcelona, maar iemand die het voetbal vertegenwoordigt.'

Geluk
De hoofdpersoon zelf ging vrijdag tijdens de persconferentie waarop hij zijn vertrek bekendmaakte, ook in op het feit dat hij nooit een Gouden Bal won. 'Dat is niet iets wat mij steekt of waar ik spijt van heb. De magische momenten die ik heb mogen meemaken als speler en de waardering die ik krijg van de fans als ik in de stadions kom, daar haal ik mijn geluk uit. Niet uit het wel of niet winnen van een Ballon d'Or.'

Iniesta speelde meer dan 600 officiële duels voor Barcelona en werd sinds zijn debuut in oktober 2002 tegen Club Brugge in de Champions League (onder trainer Louis van Gaal) alleen al acht keer kampioen van Spanje. Verder won El Blanquito met de Catalanen onder meer zes keer de Copa del Rey, vier keer de Champions League en drie keer het WK voor clubs.

Ondanks al die prijzen stond Iniesta tijdens de mondiale spelersverkiezingen altijd in de schaduw van anderen. Zo eindigde El Blanquito in 2010, na zijn winnende goal in de WK-finale tegen Oranje, tweede achter Lionel Messi op het podium van de FIFA Ballon d'Or. Een jaar later werd Iniesta vierde (net als in 2009) achter Messi, Cristiano Ronaldo en Xavi. In 2012, na het winnen van het EK, derde achter Messi en Ronaldo.

Zie hieronder een livefeed van reacties op sociale media, waaronder het emotionele moment dat Iniesta zijn afscheid bekendmaakt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.