Nederlandse bijrollen in de Bundesliga

Negen Nederlanders beginnen dit weekeind in de Bundesliga aan de tweede competitiehelft. Net als tijdens het vorige seizoen is het opvallend hoe veel landgenoten met hun club een bijrol spelen in de Duitse topklasse. Slechts Roy Makaay (met Bayern München) en Rein van Duijnhoven (VfL Bochum) zijn in de top van de ranglijst terug te vinden. Een overzicht.

Nederlandse bijrollen in de Bundesliga

Dick van Burik (Hertha BSC)Ligt als Abwehrchef net als zijn ploeggenoten al maanden onder vuur vanwege de belabberde prestaties. Hertha is afgezakt naar de kelder van de Bundesliga en sneuvelde vroegtijdig in de strijd om de Duitse beker en het UEFA Cup-toernooi. De malaise kostte trainer Huub Stevens op 4 december 2003 de kop. Van Burik speelde vanwege een hersenschudding niet alle wedstrijden mee. Arie van Lent (foto, Borussia Mönchengladbach)Maakte in zeventien duels zeven doelpunten, waarvan de laatste drie van doorslaggevend belang waren. Mede daardoor bezet de ploeg nu de dertiende plaats op de ranglijst. Van Lent wil zijn aflopende contract dolgraag verlengen, maar verschilt met de club van mening over de duur van een nieuwe verbintenis. De spits wil twee seizoenen langer blijven, Gladbach denkt aan één jaargang.

Ellery Cairo (SC Freiburg)Heeft halverwege zijn eerste Bundesliga-seizoen weliswaar veertien duels achter zijn naam staan bij de nummer tien op de ranglijst, maar kwam daarin elf keer als invaller in actie. Speelt vaak als tweede spits naast Alexander Iashvili, maar acht zichzelf niet geschikt voor die rol. Het restant van deze jaargang bepaalt of hij na dit seizoen nog een toekomst heeft bij Freiburg.

Rein van Duijnhoven (VfL Bochum)Had als één van de weinige Nederlanders in de Bundesliga een uitstekende eerste competitiehelft. Presteert constant, hield acht keer de nul in zeventien wedstrijden en is één van de minst gepasseerde doelmannen in de Duitse topklasse. Ruim drie jaar geleden moest de Brabander bij Bochum nog genoegen nemen met een bijrol, maar inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de basis.

Delano Hill (Hansa Rostock)Was in zijn eerste anderhalve seizoen bij Hansa niet altijd zeker van zijn plaats, maar is sinds januari 2003 uitgegroeid tot vaste waarde. Speelt als centrale verdediger solide en staat te boek als zeer sterke kopper. Had zo een aandeel in de totstandkoming van een clubrecord. Hansa bleef tussen 1 november en 13 december van het vorige jaar zes Bundesliga-duels op rij ongeslagen.

Nico Jan Hoogma (Hamburger SV)Zonk met HSV steeds dieper weg in een sportieve crisis, wat trainer Kurt Jara uiteindelijk met zijn ontslag moest bekopen. De aanvoerder zette nadrukkelijk zijn vraagtekens bij het ontslag van Jara. Diens opvolger Klaus Toppmöller werd namelijk al vóór het wegsturen van Jara benaderd. Maar onder Toppi hebben de Noord-Duitsers wel weer de weg omhoog gevonden en lonkt een ticket voor het UEFA Cup-toernooi.

Niels Oude Kamphuis (Schalke 04)Miste de start van de competitie door een liesblessure, maar had bij zijn rentree op 1 november met één doelpunt een groot aandeel in de 2-0 thuiszege op Bayern München. Luidde drie wedstrijden later tegen Hertha BSC (1-3 zege) met zijn tweede goal het herstel van het Schalke in, dat nu sinds vier duels ongeslagen is.

Roy Makaay (Bayern München)In het weinig sprankelende, maar efficiënte voetbal dat de Bayern dit seizoen etalleert, eiste Makaay als koele afmaker diverse keren de hoofdrol op. Gaf vlak na zijn overstap van Deportivo La Coruña naar Bayern in augustus aan dat hij wat tijd nodig zou hebben om te wennen, maar met zeventien treffers in 24 officiële duels is hij helemaal op zijn plek bij Bayern.

Anton Vriesde (VfL Bochum)Moest vorige seizoen bij Bochum keihard knokken voor zijn speelminuten en daar is eigenlijk niets in veranderd. Is inmiddels 35 jaar en kwam tot dusverre vooral in actie bij blessures of schorsingen van ploeggenoten. Werd dit seizoen door trainer Peter Neururer vijf keer opgesteld, waarvan drie keer als invaller.

Bekijk hier al onze video's