Nederlands trio helpt gepijnigd KV Mechelen aan verrassende bekerwinst

Reacties

Het zwaar geplaagde KV Mechelen is er verrassend met de Beker van België vandoor gegaan. De kampioen van het tweede niveau stuntte tegen AA Gent (subtopper op het hoogste niveau) na een vermakelijke finale in Brussel. Zodoende heeft de werkgever van landgenoten Arjan Swinkels, Lucas Bijker en keeper Michael Verrips iets te vieren in wat inktzwarte weken kunnen gaan worden.

Nederlands trio helpt gepijnigd KV Mechelen aan verrassende bekerwinst
Gent
Gent
1 - 2
Mechelen
Mechelen

Voorafgaand aan de bekerfinale in het Koning Boudewijn Stadion ging het lang niet alleen maar over de eindstrijd, zeker niet bij Mechelen. De vorig jaar gedegradeerde club promoveerde in het voorbije seizoen weliswaar direct terug naar de hoogste Belgische divisie, maar het omvangrijke matchfixingsonderzoek in België hangt al maanden als een zwaard van Damocles boven De Kakkers.

Mechelen kwam in het seizoen van de degradatie namelijk in opspraak omdat bestuurders van de club zouden hebben geprobeerd het cruciale duel met Waasland-Beveren te manipuleren. De onderzoekscommissie van de Belgische voetbalbond KBVB rondde het onderzoek onlangs pas af en wil dat Mechelen komend seizoen niet op het hoogste, maar alsnog op het tweede niveau gaat spelen. De onlangs behaalde promotie moet voor straf dus ongedaan worden gemaakt.

Die straf is echter nog niet definitief, dus in afwachting van een beslissing was de bekerfinale voor Mechelen - dat zo'n zes weken geleden de laatste officiële competitiewedstrijd speelde - in het oog van de storm een welkom hoogtepunt. Tegenstander Gent zit tegelijkertijd nog volop in de play-offs om de landstitel, waarin De Buffalo's overigens dramatisch presteren. De Croky Cup was dus nog de enige kans om nog iets van het seizoen te maken.

Met de Nederlandse spelers Swinkels, Bijker en doelman Verrips allemaal in de basis, kwam Mechelen heel zuur op achterstand. Een vrije trap van de bedrijvige Rob Schoofs ging via Gent-keeper Thomas Kaminski en de paal achter, maar de scheidsrechter gaf géén corner aan Mechelen. Uitgerekend uit de aanval die volgde, scoorde Gent. Een poging van Birger Verstraete kon door Swinkels nog van de lijn worden gehaald, maar in de rebound maakte Jean-Luc Dompé de 1-0.

Jean-Luc Dompé juicht, onder anderen Arjan Swinkels (tweede van rechts) baalt na de 1-0 voor AA Gent.
Jean-Luc Dompé juicht, onder anderen Arjan Swinkels (tweede van rechts) baalt na de 1-0 voor AA Gent.

Die goal zorgde echter niet voor rust bij topfavoriet Gent, waar ex-Eredivisionisten Nana Asare (FC Utrecht), Timothy Derijck (onder meer PSV en ADO Den Haag) en Alexander Sørloth (FC Groningen) in de basis stonden. Niet veel later stond het namelijk alweer gelijk. Een voorzet van rechts werd door Schoofs met het hoofd verlengd, waarna Nikola Storm tegendraads de gelijkmaker binnenschoot. Dat Gent niet met een achterstand de rust in ging, was te danken aan een misser van Schoofs kort voor rust.

Dat geluk had Gent na een uur spelen niet meer. Schoofs legde een vrije trap neer bij de tweede paal, waar Germán Mera de 1-2 binnenknikte. Daarna was Verrips de held van Mechelen, toen hij eerst geweldig redde op een mogelijkheid voor Vadis Odjidja-Ofoe en daarna een kopbal van Dylan Bronn uit zijn doel ranselde. Ook Swinkels toonde zich met een prachtige ingreep, terwijl Verrips uitstekend bleef keepen en ook Bijker degelijk speelde.

De ontlading na negentig minuten was daarna enorm bij Mechelen, dat voor de tweede keer in de historie de Belgische beker heeft gewonnen. Officieel mag de club zich daardoor volgend seizoen melden in de groepsfase van de Europa League, maar dat valt nog te bezien. Een deel van de straf die de club boven het hoofd hangt, is namelijk uitsluiting van Europees voetbal. Dat dreigende onheil maakte het feest er bij de Mechelen-fans woensdagmiddag in Brussel echter nog bepaald niet minder om.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.