Nederlands elftal wint duidelijk van tam Oekraïne

Het Nederlands elftal heeft de eerste zege van de voorbereiding op het EK op zak. Oranje was veel te sterk voor het matig spelende Oekraïne en won afgetekend met 3-0.

Of bondscoach Marco van Basten dankzij de zege een duidelijk beeld heeft gekregen van zijn ploeg, valt nog te betwijfelen. Want de bezoekers uit Oekraïne leken weinig gemotiveerd. Vooral in de eerste helft kwamen de mannen van bondscoach Alexi Michailitsjenko amper vooruit en lieten ze de thuisploeg heel veel ruimte. Na rust verdedigden ze korter.

Nederland probeerde te voetballen, al was het tempo nog ietwat te laag en werd er niet al te slim gecombineerd en gelopen. Te vaak werd het volle centrum gezocht. Een scherper Oranje was niet met een 2-0 voorsprong de rust ingegaan maar met een 5-0 voorsprong. De doelpunten waren fraai, maar ook een teken van de geringe tegenstand. Giovanni van Bronckhorst mocht halverwege de eerste helft vrij over de linkerflank oprukken en verzond een voorzet richting tweede paal, waar Dirk Kuijt veel alerter reageerde dan zijn opponent en de bal beheerst in de bovenhoek knikte.

In de 38ste minuut zette Rafael van der Vaart heel eenvoudig Klaas-Jan Huntelaar vrij voor doelman Kernozenko, waarna de Ajax-spits bekeken de bal in het doel schoot: 2-0.

Na rust bepaalde Ryan Babel de eindstand op 3-0, ook op aangeven van Van der Vaart. De treffer van de één minuut eerder ingevallen Liverpudlian leek ongeldig omdat de bal de doellijn niet leek te hebben gepasseerd.

Doelman Maarten Stekelenburg had een rustige avond. In de eerste 45 minuten hadden Andrei Sjevtsjenko en zijn landgenoten geen doelpoging gewaagd en pas in de 83ste minuut kreeg Stekelenburg een eerste schot op doel te verwerken. Overigens mocht Khalid Boulahrouz in de tweede helft invallen en hij kwam zo voor het eerst in 2008 in het veld.