Nederlands elftal op recordjacht tegen Hongarije

Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond tegen Hongarije zijn negende en voorlaatste kwalificatiewedstrijd op weg naar het WK 2014. VI blikt cijfermatig vooruit op het duel in de Amsterdam Arena (aftrap 20.30 uur).

Nederlands elftal op recordjacht tegen Hongarije

● Oranje is al dertig WK-kwalificatieduels op rij ongeslagen. Nederland verloor voor het laatst een WK-kwalificatiewedstrijd op 1 september 2001 in Dublin met 1-0 van Ierland. Bondscoach Louis van Gaal stond toen ook aan het roer bij Oranje en liep toen het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea mis.

● Bij winst op Hongarije heeft Oranje een reeks van negen WK-kwalificatie-thuisduels op rij met een overwinning. Dat zou een record betekenen. Het oude record liep van 25 april 2001 tot 7 september 2005. Het Nederlands elftal won toen acht WK-kwalificatie-thuisduels op rij, een reeks die eindigde met een gelijkspel tegen Moldavië (12 oktober 2005, 0-0).

● Een zege op de Hongaren betekent ook een fraaie mijlpaal voor Oranje. Het Nederlands elftal heeft dan als eerste Europese land 75 zeges geboekt in WK-kwalificatiewedstrijden, een record.

● Nederland en Hongarije speelden in het verleden zestien keer eerder tegen elkaar. Oranje won negen keer, Hongarije vijf keer en er waren twee gelijke spelen. Nederland won de laatste acht thuis-en uitduels met Hongarije met de alleszeggende doelcijfers 30-5.

Beeld uit de laatste thuiswedstrijd van Oranje tegen Hongarije (29 maart 2011), waarbij Robin van Persie over de knie gaat bij Vilmos Vanczak.
Beeld uit de laatste thuiswedstrijd van Oranje tegen Hongarije (29 maart 2011), waarbij Robin van Persie over de knie gaat bij Vilmos Vanczak.

● Oranje is nog ongeslagen in 2013. Van de acht interlands in dit kalenderjaar won de formatie van bondscoach Louis van Gaal er vijf en speelde er drie gelijk (doelcijfers 18-4). Inclusief de laatste interlands van 2012 is Nederland inmiddels al dertien interlands op rij ongeslagen sinds de nederlaag tegen België van 15 augustus 2012 (4-2).

● Van de huidige groep internationals speelde Dirk Kuijt de meeste WK-kwalificatieduels voor Oranje. De Katwijker heeft 22 duels in de aanloop naar een WK-eindronde achter zijn naam staan en maakte daarin zes goals. Opvallend is dat Kuijt in de zes interlands onder Louis van Gaal nog niet gescoord heeft.

● Robin van Persie is topscorer van de  Europese WK-kwalificatiereeks. De aanvoerder maakte tot dusverre acht doelpunten. De aanvaller van Manchester United moet deze positie voorlopig nog wel delen met de Bosnische spits Edin Dzeko.

● Van Persie (79 caps, 38 goals) heeft nog twee goals nodig om gelijk te komen met Patrick Kluivert, Oranje’s topscorer allertijden met veertig goals. Opvallend is dat de assistent-bondscoach precies tien jaar geleden zijn laatste doelpunt voor Oranje maakte (op 11 oktober 2003 tijdens Nederland-Moldavië, 5-0).

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's