Nederlands coëfficiëntenfeest dankzij comeback Kopenhagen

De kampioen van het aankomende Eredivisie-seizoen gaat rechtstreeks de Champions League in. Doordat FC Kopenhagen het Istanbul Basaksehir van Eljero Elia elimineerde in de achtste finales van de Europa League, is Nederland zeker van een plek in de toptien van de UEFA-coëfficiëntenranglijst.

FC Kopenhagen
3 - 0
İstanbul Başakşehir

De UEFA verdeelt op basis van deze coëfficiëntenranglijst de Europese tickets en Nederland staat op het moment op de negende plek, met een ruime voorsprong op Oekraïne en Turkije. Die voorsprong zou alleen nog in gevaar kunnen komen als Shakhtar Donetsk én Istanbul Basaksehir nog heel wat punten voor hun landen zouden binnenhalen. Nu het seizoen voor Basaksehir voorbij is, kan de vlag echter uit in Nederland.

Basaksehir, de kampioen van Turkije, verdedigde woensdagavond in Kopenhagen een 1-0 voorsprong. Deze marge was het echter al snel kwijt, toen Jonas Wind al in de vierde minuut met een rake kopbal voor de Deense openingstreffer zorgde. Diezelfde Wind benutte kort in de tweede helft een penalty en draaide zo de rollen om. Elia kwam vlak na deze goal in het veld bij Basaksehir, in een poging het tij nog te keren.

Dat lukte niet. Kopenhagen liep zelfs verder uit via een treffer van Rasmus Falk Jensen, die scoorde op aangeven van Wind. Basaksehir bleek niet in staat om nog iets terug te doen en daardoor gaat Kopenhagen naar de laatste acht. Elia heeft zijn laatste wedstrijd voor Basaksehir nu gespeeld: met een transfervrije status gaat de Nederlandse aanvaller op zoek naar een nieuwe club.