Nederlanders verpulveren bijzonder record in de Serie A

Reacties

De Serie A en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden via spelers als Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Ruud Krol en een stuk verder terug Faas Wilkes. Vele Nederlandse doelpunten zijn gemaakt in de Italiaanse competitie, maar dit weekend werd er een bijzondere mijlpaal bereikt. Nooit eerder kende een speelronde in de Serie A zoveel verschillende Nederlandse doelpuntenmakers.

Nederlanders verpulveren bijzonder record in de Serie A
© Pro Shots

In het verleden liepen er veel geliefde Nederlanders rond in de Serie A. Laatst nog reisde VI in het kielzog van Mario Been naar Pisa, waar de huidige analist zeker niet vergeten was. Fans van AC Milan denken dankbaar terug aan de gouden periode met drie Nederlanders in het elftal, Seedorf wordt ondanks zijn dienstverband voor Internazionale én Milan op handen gedragen.

In de lange historie van de Serie A was het voor dit weekend slechts viermaal voorgekomen dat drie verschillende Nederlanders het doel hadden gevonden in een speelronde. Dat begon in het seizoen 1992/93, een seizoen later gebeurde het voor het laatst. Dit weekend werd het record verpulverd.

Met negentig doelpunten is Marco van Basten de Nederlandse topscorer aller tijden in de Serie A. Clarence Seedorf (396) speelde de meeste duels in Italië.
© Pro Shots
Met negentig doelpunten is Marco van Basten de Nederlandse topscorer aller tijden in de Serie A. Clarence Seedorf (396) speelde de meeste duels in Italië.

Op 18 oktober 1992 hadden de Nederlanders maar één wedstrijd nodig. Milan - Lazio eindigde in 5-3, vier goals waren van Nederlandse makelij. Gullit en Van Basten (tweemaal) scoorden, Aron Winter deed namens Lazio wat terug. Een seizoen later gebeurde het drie keer dat drie verschillende Nederlanders scoorden in één speelronde.

Al vroeg in het seizoen waren Bryan Roy (Foggia), Dennis Bergkamp (Inter) en Gullit (Sampdoria) trefzeker, dit herhaalden ze later in het seizoen. Richting het einde van de competitie scoorden Wim Jonk en Bergkamp in één wedstrijd namens Inter en maakte Marciano Vink misschien wel het belangrijkste en tevens mooiste doelpunt uit zijn leven. Namens Genoa was hij trefzeker tegen aartsrivaal Sampdoria, na een rush vanaf eigen helft.

Van Basten, Gullit, Bergkamp, Jonk. Schitterende namen. Maar zij zijn van de troon gestoten door de Nederlanders van het heden. Denzel Dumfries, Tijjani Noslin, Teun Koopmeiners, Mitchel Bakker, Joshua Zirkzee, Oussama El Azzouzi (Marokkaans international, maar geboren in Veenendaal) én Dean Huijsen waren trefzeker in speelronde 25 van de Serie A. Een ruime verdubbeling van het oude record dus. En dan was er nog de pech dat Tijjani Reijnders, Stefan de Vrij en Davy Klaassen niet scoorden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.