Nederlanders belangrijk voor HSV, Wolfsburg flatert

Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy hadden met ieder een treffer een groot aandeel in de 3-1 zege van Hamburger SV op Eintracht Frankfurt. VfL Wolfsburg verspeelde een 3-0 voorsprong tegen FSV Mainz 05 en gingen zelfs onderuit en Marko Arnautovic was belangrijk voor Werder Bremen dat 1. FC Köln met 4-1 versloeg.

Eintracht Frankfurt-Hamburger SV 1-3Het duel tussen Eintracht en Hamburger SV, met Eljero Elia, Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy in de basis, kwam traag op gang. Het duurde lang voordat er echt doelrijpe kansen ontstonden. De voorsprong voor de thuisploeg kwam ook wat gelukkig tot stand. In de 38ste minuut schoot Patrick Ochs op het HSV-doel en doordat Halil Altintop de bal onderweg nog raakte was Frank Rost kansloos.

De bezoekers waren de betere ploeg en slaagden erin om de zege alsnog naar zich toe te trekken. Twee corners van Zé Roberto betekenden twee doelpunten. Eerst kopte Mathijsen knap raak na een uur spelen en twintig minuten later was Van Nistelrooy met zijn hoofd, na een snelle reactie, trefzeker. In de slotfase besliste Paolo Guerrero met een knap schot de wedstrijd door de 3-1 binnen te schieten en de ploeg van Armin Veh met twee zeges uit evenveel duels aan de kop van de Bundesliga te plaatsen.

Werder Bremen-1. FC Köln 4-1Oud-FC Twente speler Marko Arnautovic had met zijn sterke invalbeurt in de Champions League- voorronde een basisplek gekregen van Thomas Schaaf. De ploeg had na het succes tegen Sampdoria veel zelfvertrouwen getankt en drukte 1. FC Köln direct ver terug. Het duurde toch nog een half uur voordat Werder een voorsprong nam.

Een fout op Marko Marin leverde een strafschop op die Torsten Frings benutte. Kort daarop kopte Arnautovic, na aangeven van Claudio Pizzaro de 2-0 binnen. Köln bleef echter direct daarna in de wedstrijd door bij de eerste de beste kans gelijk te maken. Lukas Podolski deed dit voor de bezoekers.

Pas een kwartier voor tijd nam het sterkere Werder weer afstand. Een voorzet van Arnautovic werd door Hugo Almeida tot treffer gepromoveerd. Arnautovic liet in de slotfase nog van zich spreken door kiezelhard de 4-1 binnen te knallen.

Schalke 04-Hannover 96 1-2Schalke 04, dat hoopt binnenkort Klaas-Jan Huntelaar te verwelkomen als aanvalspartner van Raúl, begon uitstekend in het thuisduel met Hannover. Het kreeg diverse kansen via Raúl en Jefferson Farfán maar verloor na een half uur plotseling de controle. Vanuit het niets scoorde Konstantin Rausch voor de bezoekers en was de ploeg van Felix Magath de kluts kwijt.

Kort na rust verdubbelde Mohammed Abdellaoue de marge. Aan zijn treffer ging een groot scala aan fouten in de defensie van Schalke 04 vooraf. Zeven minuten voor tijd kwam de thuisploeg toch weer in de wedstrijd. Een vrije trap van Ivan Rakitic vond het hoofd van Jermaine Jones die raak kopte. Het bracht Schalke 04 echter niet de spirit om er alsnog een gelijkspel uit te slepen. Didier Konan kreeg zelfs nog de beste kansen om de zege voor Hannover groter te maken, maar faalde telkens.

VfL Wolfsburg-FSV Mainz 05 3-4Na een half uur leek Wolfsburg-coach Steve McClaren hard op weg naar zijn eerste overwinning. Door twee treffers van Edin Dzeko en een goal van debutant Diego stond zijn ploeg op een comfortabele voorsprong. Nog voor rust bracht Morten Rasmussen Mainz nog hoop door een slecht verwerkte vrije trap in het doel van Wolfsburg te schieten.

Vlak na rust bracht Elkin Soto de aansluiting na een goede actie van Lewis Holtby. Tien minuten daarna tekende Andre Schürrle met een afstandspegel voor de 3-3 gelijkmaker. Vijf minuten later was het drama voor Wolfsburg compleet. Adám Szalai maakte de knappe ommekeer van Mainz compleet door de 4-3 zege binnen te schieten.

1. FC Nürnberg-SC Freiburg 1-2Na een kwartier bracht Julian Schieber de thuisploeg aan de leiding, maar twee goals van Papiss Cissé, een vlak voor rust (strafschop) en een vlak na rust, brachten SC Freiburg de eerste zege van het seizoen.