Nederland strandt op Portugal na afvalrace

Het WK is voor het Nederlands elftal voorbij. In de achtste finale verloor het van Portugal in een wedstrijd vol rode kaarten en veel spanning. Portugal trok aan het langste eind omdat het beter met de kansen omsprong dan het weinig effectieve Oranje (1-0).

Nederland strandt op Portugal na afvalrace

Oranje had niet de macht om Portugal echt aan het wankelen te brengen. Robin van Persie was de enige die regelmatig voor gevaar zorgde. Zijn acties waren oogstrelend maar de afronding of de laatste pass misten precisie.

Zoals in de 37ste minuut, toen Van Persie zich in drie keer vrij kapte maar met buitenkant voet onnauwkeurig mikte. En twintig minuten voor tijd, toen er niemand bij de eerste paal opdook na opnieuw een prima actie.

Verder kwam het gevaar vooral van buiten het strafschopgebied. Nederland probeerde het genoeg maar schoot niet venijnig genoeg. Ricardo hoefde alleen echt in te grijpen op inzetten van Mark van Bommel en Wesley Sneijder. Die ene keer dat de Portugese goalie kansloos was belandde de bal, van dichtbij geschoten door Phillip Cocu, op de lat.

Portugal was veel zuiverder in de afwerking en kwam vaker dicht bij het doel in kansrijke positie. Net iets gehaaider en handiger was de ploeg van Luiz Felipe Scolari. Het was dat Edwin van der Sar goed stond te keepen, anders had de schade groter geweest dan die ene treffer.

Nederlands plaaggeest Maniche maakte die goal. In de 23ste minuut stond hij aan het einde van een vloeiende aanval en liet Van der Sar van tien meter kansloos. De combinatie via Deco, Pauleta en Maniche door het hart van de verdediging was er één die bij Oranje maar niet wilde slagen.

Een apart hoofdstuk vormde de karrenvracht aan kaarten die Valentin Ivanov vaak terecht uitdeelde. De Russische scheidsrechter bestrafte Oranje (zeven kaarten, waarvan geelrood voor Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst) even zwaar als Portugal.

De Iberiërs eindigden ook met negen man omdat Costinha en Deco allebei twee gele kregen. Luis Figo had een zelfde lot verdiend maar ontsnapte toen hij Van Bommel een lichte kopstoot gaf. De aanvoerder van Portugal smeerde vervolgens wel Boulahrouz een fatale gele kaart aan.

In de hectische slotfase, met negen Portugezen en nog tien Nederlanders op het veld, was Oranje nog heel dicht bij een verlenging. Dirk Kuijt kreeg de beste kans maar stuitte op Ricardo toen hij alleen voor de keeper opdook. Ook met stormram Jan Vennegoor of Hesselink viel de 1-1 niet.

Portugal mag daarom op zaterdag 1 juli tegen Engeland proberen de laatste vier van het WK te bereiken. Voor Oranje is de achtste finale het eindstation in een WK waarin het niet voldoende aantoonde meer te verdienen.

Bekijk hier al onze video's