Nederland met billen op elkaar langs Slovenië

Qua overtuiging en gretigheid was er deze keer niets op het Nederlands elftal aan te merken. Het felle Oranje creëerde ook veel kansen in Celje maar kwam tegen Slovenië koelbloedigheid en nauwkeurigheid tekort op de momenten dat een doelpunt onvermijdelijk leek. Een laat dubbel van richting veranderd schot hielp Nederland alsnog aan de punten (0-1).

Nederland met billen op elkaar langs Slovenië

Vooral in het eerste kwartier na rust had de ploeg van Marco van Basten de score eenvoudig naar een ruime voorsprong kunnen tillen. Nederland zette Slovenië zwaar onder druk en speelde het telkens goed uit. Tot de beslissende inzet welteverstaan. Zo kopte Wilfred Bouma op de paal, schoot Ibrahim Afellay net naast, mikte Arjen Robben over en liep Wesley Sneijder zich vast alleen voor de uitstekende doelman Samir Handanovic.

In de eerste helft heerste Oranje eveneens, al deelden de Slovenen toen wel regelmatig speldenprikken uit. Zo treuzelde Klemen Lavric te lang toen hij op het randje van buitenspel ontsnapte. Aan de andere kant liet Sneijders traptechniek het twee keer zwaar afweten. Bovendien rekende Joris Mathijsen er vlak voor rust niet op dat Dirk Kuijt in kansrijke positie nog op hem aflegde.

In een fase waarin Nederland zijn kruit leek te hebben verschoten en Slovenië stiekem nog aan de winnende dacht, kreeg Oranje alsnog loon naar werken. Kenmerkend voor het niveau van afronden was de manier waarop het enige doelpunt tot stand kwam. Giovanni van Bronckhorst probeerde het van 25 meter en zag de bal via twee Slovenen in het doel belanden.

Met de zwaarbevochten overwinning staat het Nederlands elftal gewoon aan kop in Groep G van de EK-kwalificatie. Het bleek zelfs een zeer vruchtbare avond omdat Bulgarije thuis twee punten verspeelde aan Albanië. Het gat met de Bulgaren bedraagt daardoor vijf punten, al hebben ze nog een duel tegoed. Roemenië is tweede met evenveel verliespunten als Oranje.

Bekijk hier al onze video's