Nederlagen voor Heitinga en Van Nistelrooy in Keuken Kampioen Divisie

Jong Ajax heeft maandagavond ook zijn tweede wedstrijd van het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen verloren. Ook Jong PSV ging onderuit.

In dit overzicht volgen we alle ontwikkelingen uit de tweede speelronde van de Keuken Kampioen Divisie.
Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 2
FC Dordrecht

Na de 2-0 nederlaag tegen ADO Den Haag vorige week was John Heitinga erop gebrand om maandag zijn eerste zege als hoofdtrainer in het betaald voetbal binnen te halen. In een open wedstrijd kreeg Jong Ajax daar genoeg kansen voor. Na iets meer dan een half uur was het Max de Waal die de score opende.

Aan de andere kant bleef ook Dordrecht echter mogelijkheden krijgen en in de slotfase sloegen de bezoekers toe. Spits Nikolas Agrafiotis bezorgde zijn ploeg met twee knappe doelpunten in de 84ste en 90ste minuut alsnog de zege. Dordrecht staat na twee duels zo al op vier punten. Jong Ajax is gedeeld hekkensluiter.

Jong PSV
Jong PSV
0 - 1
FC Den Bosch

Jong PSV speelde vorige week gelijk tegen Dordrecht, bij het debuut van Ruud van Nistelrooy als coach in het profvoetbal. Tegen zijn oude werkgever wilde de 45-jarige Van Nistelrooy zich daar vrijdag voor revancheren, maar daar slaagde hij niet in.

Na de tweede gele kaart van Nigel Thomas gaf de piepjonge formatie van de Eindhovenaren de remise uit handen. Jizz Hornkamp sloeg in de 89ste minuut toe met een rake kopbal.

FC Volendam
FC Volendam
1 - 3
ADO Den Haag

ADO won ook de tweede wedstrijd van het nieuwe seizoen, maar kwam nog wel op achterstand in Volendam. Dense Kasius scoorde al na vier minuten. Daarna ging het echter helemaal mis voor de thuisploeg. Bij een dieptepass ging Amar Catic achter de bal aan en kwam keeper Filip Stankovic uit zijn doel en zelfs uit het zestienmetergebied. De doelman raakte Catic lichtjes, waarbij scheidsrechter Alex Bos oordeelde dat hij een doorgebroken speler hinderde. De rode kaart was het gevolg.

Een kleine tien minuten later had ADO de gelijkmaker te pakken. Thomas Verheydt verschalkte op aangeven van Catic de ingevallen keeper Barry Lauwers. Op slag van rust zorgde Boy Kemper voor de 1-2 en zo ging ADO met een voorsprong de kleedkamer in. De voorsprong werd in de tweede helft uitgebreid vanaf de penaltystip nadat Gregor Breinburg werd gevloerd. Sem Steijn schoot raak vanaf elf meter. Daarmee waren de drie punten voor ADO binnen.

Roda JC Kerkrade
1 - 2
Excelsior
Excelsior

Het bleef deze week onrustig bij Roda JC Kerkrade, dat in de eerste speelronde ondanks alles nog met 0-3 won bij De Graafschap. Technisch directeur Jeffrey van As kwam maandag gewoon naar zijn werk, hoewel hij vorige week op non-actief werd gesteld. Later op de dag vertrok hij echter alweer. Trainer Jurgen Streppel bereidde zich ondertussen met zijn ploeg voor op de volgende wedstrijd. Die verliep een stuk minder goed dan een week eerder op De Vijverberg.

Excelsior verloor tijdens de eerste speelronde nog van TOP Oss (0-1), maar schoot vrijdag uit de startblokken in Kerkrade. Thijs Dallinga opende al na zeven minuten de score en halverwege de eerste helft tekende Redouan el Yaakoubi voor de 0-2. Xian Emmers zorgde met de aansluitingstreffer nog voor spanning, maar de Limburgers kregen het niet voor elkaar om er een punt uit te slepen.

MVV Maastricht
1 - 3
De Graafschap

De Graafschap herpakte zich in Maastricht van de nederlaag tegen Roda. Al na een kwartier was het raak voor de Doetinchemmers. Doelman Thijmen Nijhuis liet een schot van Elmo Lieftink los, waarna Joey Konings de score opende. MVV deed via voormalig De Graafschap-speler Sven Blummel iets terug. Hij volleerde knap raak. Heel lang kon MVV er echter niet van genieten, want Giovanni Korte tekende na 26 minuten op aangeven van Danny Verbeek voor 1-2.

Het bleef daarna lang spannend in Maastricht, maar De Graafschap trok de zege uiteindelijk naar zich toe. Dat was mede te danken aan MVV'er Allan Delferriere, die een strafschop veroorzaakte en daarvoor de rode kaart kreeg. Johnatan Opoku schoot raak vanaf elf meter en zette De Graafschap zo op 1-3. De Doetinchemmers pakten zo de eerste punten van het seizoen.

FC Emmen
FC Emmen
0 - 1
FC Eindhoven

De start van de Keuken Kampioen Divisie verloopt voor FC Emmen nog niet bepaald florissant. Na het gelijkspel van vorige week tegen Telstar (1-1) werd er nu op eigen veld verloren van FC Eindhoven. Tien minuten voor tijd maakte Jasper Dalhaus het beslissende doelpunt uit een van richting veranderd afstandsschot. In de slotfase moest Jeff Hardeveld bij de thuisploeg nog inrukken met een rode kaart na een overtreding op de doorgebroken Joey Sleegers. FC Eindhoven beschikt nu over vier punten en doet voorlopig bovenin mee.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 2
Telstar
Telstar

Waar NAC Breda in de eerste wedstrijd nog laat gelijkmaakte tegen VVV-Venlo ging het thuis tegen Telstar juist in de slotfase mis. Ralf Seuntjens was wel weer belangrijk. Hij was tegen Telstar twee keer de aangever bij een goal. Eerst bij de 1-0 van Pjotr Kestens en even later bij de 2-0 van Odysseus Velanas. In de tweede helft bracht Telstar de spanning terug via Gyliano van Velzen. Hij scoorde na het uitvallen van NAC-jeugdspeler Vieri Kotzebue, die inviel en al snel een blessure aan zijn schouder opliep. In de slotfase ging het opnieuw mis bij NAC en tekende Van Velzen met zijn tweede van de avond voor 2-2. Zo moet NAC blijven wachten op de eerste zege van het seizoen.

TOP Oss
TOP Oss
2 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

TOP Oss heeft ook het tweede duel van het seizoen gewonnen. Na de zege bij Excelsior werd nu knap VVV-Venlo aan de kant gezet. Na een doelpuntloze eerste helft opende Justin Mathieu de score. De slotfase was turbulent. In de negentigste minuut werd het 1-1 door een eigen goal van Jan Lammers, maar uiteindelijk sloegen de Brabanders nog een keer toe. Stephen Buyl maakte in blessuretijd de winnende goal.

Almere City FC
1 - 1
Jong FC Utrecht

Het Almere City FC van coach Gertjan Verbeek is ook na twee duels nog zonder zege. In eigen huis leek een vroege goal van Ilias Alhaft genoeg, maar volgde in blessuretijd een domper. Het was Mees Rijks die in de ultieme slotfase voor de gelijkmaker zorgde in het Yanmar Stadion. Het duel in Almere werd voorafgegaan door een emotioneel moment. Er werd stilgestaan bij het overlijden van Jergé Hoefdraad, die in het verleden uitkwam voor de thuisploeg.

Helmond Sport
1 - 2
Jong AZ
Jong AZ

Jong AZ is na twee duels in het nieuwe seizoen nog schadevrij. Gemakkelijk in Helmond ging het zeker niet. Voor rust kwamen de Alkmaarders een paar keer heel goed weg en na een klein uur zorgde Jellert van Landschoot voor de 1-0. De ploeg van Maarten Martens toonde evenwel veerkracht en door goals van Fedde de Jong en Zico Buurmeester werd er in extremis nog gewonnen. De laatste goal viel in de 94ste minuut, maar was niet minder welkom voor de Alkmaarders.