NEC-defensie zo lek als een mandje in eigen Goffert Stadion

• NEC wacht van alle clubs in de Eredivisie het langst op een overwinning. De laatste Nijmeegse competitiezege dateert van 22 februari van dit jaar: 2-3 bij Willem II.

NEC-defensie zo lek als een mandje in eigen Goffert Stadion

Sinds die triomf in Tilburg bleven de Nijmegenaren twintig opeenvolgende wedstrijden zonder succes in de Eredivisie. De reeks - een negatief clubrecord - behelst zes gelijke spelen en veertien nederlagen.

Op eigen veld wacht NEC inmiddels al elf competitieduels op een zege (G3, V8). De laatste overwinning in het Goffert Stadion dateert van 3 februari, tegen aartsrivaal Vitesse (2-1).

NEC incasseerde dit seizoen in vijf thuiswedstrijden al zeventien doelpunten. Dat is meer dan welke andere Eredivisie-club ook. SC Heerenveen volgt op kleine afstand met vijftien tegengoals op eigen veld.

Sowieso is het al lang geleden dat NEC de nul hield voor eigen publiek: op 24 november 2012 tegen FC Utrecht (2-0).

In het Goffert Stadion waren dit seizoen al 26 doelpunten te bewonderen in vijf wedstrijden (negen voor NEC, zeventien voor de bezoekers). Alleen in het Abe Lenstra Stadion van tegenstander SC Heerenveen vielen meer goals: 32 (17-15).

Er is ook wat positiefs te melden over hekkensluiter NEC. De Nijmegenaren kwamen in hun laatste negen thuiswedstrijden telkens tot scoren en produceerden in die reeks dertien goals.

NEC kwam in zijn laatste drie thuisduels met SC Heerenveen niet tot winst: 2-2, 2-4 en 1-3. De laatste thuiszege op de Friezen in de Eredivisie dateert van 7 augustus 2009: 4-1.

De onderlinge balans met SC Heerenveen in Nijmegen is keurig in evenwicht: acht zeges voor NEC en acht voor de Friezen, tegen vier gelijke spelen. De doelcijfers zijn met 32-31 nipt in het voordeel van de thuisploeg.

SC Heerenveen is het enige team in de Eredivisie dat dit seizoen nog geen uitwedstrijd heeft verloren.

SC Heerenveen slaagde er dit seizoen net als Vitesse en Feyenoord in tijdens elke speelronde te scoren. De teller voor de ploeg van trainer Marco van Basten staat na tien speelronden op 23 goals.

Daarentegen hield SC Heerenveen tot dusverre pas één keer de nul in dit Eredivisie-seizoen (uit tegen NAC Breda, 0-2). Alleen ADO Den Haag en NEC doen het nóg slechter: die clubs kregen in al hun duels telkens minimaal één doelpunt te verwerken.

SC Heerenveen-topscorer Alfred Finnbogason speelde dit Eredivisie-seizoen acht wedstrijden, waarin hij telkens tot scoren kwam (elf goals in totaal). Wel maakte de koelbloedige IJslander tot nu toe pas twee treffers in uitduels, tegen negen goals in het eigen Abe Lenstra Stadion.

Samenstelling: Ramon Min

Bekijk hier al onze video's