NEC sinds de eeuwwisseling bovenliggende partij in derby

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Gelderland is zondag in de ban van de derby tussen Vitesse en NEC.

NEC sinds de eeuwwisseling bovenliggende partij in derby
Speelronde: 28
Aftrap: zondag 2 april, 12.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

• Vitesse presteert na de winterstop wat minder wisselvallig dan ervoor en lijkt daardoor af te stevenen op deelname aan de play-offs. Opponent NEC moet na een dramatische serie naar beneden kijken. Voorafgaand aan deze speelronde hadden de Nijmegenaren slechts vijf punten meer dan nummer zestien Roda JC Kerkrade.

• De Arnhemse variant van de Gelderse derby werd 27 keer eerder afgewerkt in de Eredivisie. Vitesse bracht het thuispubliek elf keer in vervoering met een overwinning. NEC pakte drie zeges in Arnhem en dertien keer kende het treffen geen winnaar.

• Sinds de eeuwwisseling zijn de Nijmegenaren de bovenliggende partij in de Gelderse twist, zij het nipt. Als we op basis van het Europese systeem (waarbij uitdoelpunten dubbel tellen bij een gelijke score) per seizoen een winnaar aanwijzen, dan komt NEC in acht seizoenen als beste uit de strijd en Vitesse in vijf jaargangen. In twee seizoenen eindigde het duel in Arnhem en Nijmegen in dezelfde score, waardoor er geen winnaar valt aan te wijzen.

• Vitesse verzamelde 39 punten in de eerste 27 speelrondes. Dat is de laagste score in dit stadium van het seizoen sinds 2010/11, toen de teller op slechts 29 punten stond.

De eerste Gelderse derby van dit seizoen, in Nijmegen, eindigde in 1-1.
De eerste Gelderse derby van dit seizoen, in Nijmegen, eindigde in 1-1.

• In de vorige vijf competitieduels na een interlandperiode bleef een zege uit voor Vitesse (drie remises, twee nederlagen). Vorig seizoen ging het na een dergelijke pauze mis tegen NEC, dat met 2-1 won.

• Voormalig NEC'er Navarone Foor kan de derde Vitesse-speler worden die in beide Eredivisie-duels met NEC in één seizoen scoort. Eerder slaagden alleen Matthew Amoah (2004/05) en Mike Havenaar (2012/13) hierin.

• NEC is op basis van de laatste acht speelrondes de zwakste Eredivisie-club met slechts drie punten. In deze periode incasseerden de Nijmegenaren ook de meeste goals: zeventien.

• Vitesse moet vooral Dario Dumic in de gaten houden. De verdediger van NEC maakte veertig procent van zijn Eredivisie-goals (twee van de vijf) tegen de Arnhemmers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.