NEC pakt tegen Groningen eindelijk weer drie punten

NEC heeft voor het eerst sinds eind november weer een wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. In de thuiswedstrijd tegen het eveneens naar een zege smachtende FC Groningen werd het 2-1 door doelpunten van Rens van Eijden en Søren Rieks.

NEC was in de eerste helft de bovenliggende partij en onderschreef dat al na tien minuten met een rake kopbal van Van Eijden (foto). De 24-jarige verdediger verlengde een indraaiende vrije trap van Nick van der Velden langs Groningen-doelman Marco Bizot.

Waar NEC zo voortvarend uit de startblokken schoot, had Groningen na de 2-0 nederlaag van vorig weekend in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht moeite om het de Nijmegenaren lastig te maken. De ploeg van trainer Alex Pastoor kreeg nog voor rust de mogelijkheid om de marge te verdubbelen, maar Victor Palsson en Søren Rieks kwamen niet voorbij Bizot.

Na de pauze werd Groningen voor het eerst gevaarlijk. Een kopbal van Virgil van Dijk (uit een vrije trap van Andraz Kirm) belandde op de paal, terwijl Kees Kwakman op aangeven van de Sloveen net naast kopte. Kirm bleef met zijn trap de voornaamste bron van gevaar. Uit diens voorzet kopte Género Zeefuik op het doel van NEC. Waar Khalid Sinouh daar nog redding kon brengen, was hij kort daarna kansloos op een van richting veranderd schot van Lorenzo Burnet.

NEC en Groningen waren al respectievelijk vijf en vier competitiewedstrijden zonder zege en gingen in de slotfase nog op zoek naar de overwinning. Zeefuik schoot echter naast terwijl Leroy George een prima vrije trap gekeerd zag worden door Bizot. Een minuut daarna had de deze zomer van Ajax overgenomen keeper echter geen antwoord op een inzet van Rieks, die een voorzet van Van der Velden van dichtbij in de verre hoek tikte.

Invaller Oluwafemi Ajilore miste kort daarna nog een opgelegde kopkans. NEC kwam met de schrik vrij, zag dat Groninger Mitchell Schet in de slotfase nog zijn tweede gele kaart kreeg en boekte zodoende de eerste overwinning in de Eredivisie sinds 24 november, toen het FC Utrecht thuis met 2-0 versloeg. Ondanks die zwakke reeks staat NEC zevende met 27 punten. Groningen is twaalfde met twintig punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.