NEC haalt druk van de ketel met comeback tegen Heracles

NEC heeft eindelijk weer eens gewonnen in de Eredivisie. De ploeg van Peter Hyballa knokte zich in het thuisduel met Heracles Almelo knap terug van een achterstand: 3-1. Na vijf nederlagen op rij is de druk in Nijmegen daardoor weer enigszins van de ketel, omdat het gat met de degradatiezone nu acht punten bedraagt.

NEC trad voor de derde keer op rij aan in een 5-3-2-formatie. Hyballa had die tactiek geïntroduceerd in het uitduel met PSV (3-1) en gehandhaafd in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam, dat mede door een gemiste penalty van Gregor Breinburg ook een nederlaag opleverde (0-1). Tegen Heracles kregen de Nijmegenaren weer een tegenslag te verwerken.

Via de prima spelende basisdebutant Arnaut Groeneveld was NEC immers al enkele keren in de buurt  van de openingstreffer geweest, toen Samuel Armenteros na een lichte overtreding van André Fomitschow op Brandley Kuwas mocht aanleggen vanaf elf meter. Arbiter Pol van Boekel liet de penalty overnemen wegens te vroeg inlopen, maar de Zweed bleef koelbloedig: 0-1.

Samuel Armenteros maakte het zevende doelpunt van zijn loopbaan tegen NEC en zijn dertiende competitiegoal van dit seizoen.

NEC herstelde zich wonderwel van die vroege achterstand. Nadat Groeneveld in de 24ste minuut net voorlangs had geschoten, was het drie minuten later wel raak toen Julian von Haacke zijn voet na een goede aanval tegen een voorzet van Michael Heinloth zette. De comeback was compleet toen de rechtsback niet veel later zelf verwoestend uithaalde vanaf de rand van de zestien: 2-1.

Omdat Bram Castro met zijn rechtervoet voorkwam dat Groeneveld de score met een van richting veranderd schot naar 3-1 tilde, kon Heracles in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker. NEC hield het hoge tempo uit de eerste helft niet vol, maar gaf weinig kansen weg tegen de onzorgvuldige bezoekers. Alleen Kuwas was een keer gevaarlijk; zijn hoekschop belandde bovenop de lat.

NEC had zelf via de tegenstoot ook moeite om de genadeklap uit te dienen. Die kwam er in de 69ste minuut dan ook met hulp van Justin Hoogma, die een vrije trap in eigen doel kopte. Daarna kwam de zege niet meer in gevaar, al werd een prachtig doelpunt van Robin Gosens nog afgekeurd wegens buitenspel. NEC komt qua punten daardoor op gelijke hoogte met nummer elf Heracles.