NEC brengt Groningen derde nederlaag toe in Euroborg

FC Groningen heeft voor de derde keer dit Eredivisieseizoen een thuiswedstrijd verloren. Tegen NEC kwam het vroeg op voorsprong, maar de Nijmegenaren draaiden de stand in de Euroborg na rust volledig om: 1-2.

De eerste echte kans van Groningen leverde meteen doelpunt op. NEC-doelman Gábor Babos kreeg een kopbal van Virgil van Dijk niet volledig onder controle, waardoor het voor Michael de Leeuw eenvoudig was om van dichtbij de score te openen.

Zes minuten later moest Van Dijk het veld geblesseerd verlaten. Het was het sein voor trainer Robert Maaskant om Jonas Ivens zijn eerste minuten van dit Eredivisieseizoen te gunnen. In de Belgische media liet de Vlaamse verdediger onlangs nog weten na te denken over een vertrek vanwege het uitblijven van speeltijd.

De eerste helft werd verder gekenmerkt door nog twee andere vroege wissels. Nick van der Velden moest na 28 minuten het veld verlaten voor Melvin Platje. Waar de buitenspeler niet geblesseerd was, gold dat vlak voor rust wel voor Pavel Cmovs. Even daarvoor kopte de Tsjechische verdediger de bal nog een halve meter over het eigen doel.

In de tweede helft veranderde het tot dan toe gesloten duel in een open wedstrijd. Groningen stichtte in de persoon van Género Zeefuik enkele keren gevaar. Zo was de geboren Amsterdammer vijf minuten na rust dicht bij zijn twee competitietreffer. Zijn kopbal eindigde echter op de paal.

Rick ten Voorde had namens NEC eveneens de score kunnen openen. De 21-jarige spits moet echter nog altijd wachten op zijn eerste goal van het seizoen, omdat hij eerst naast schoot en vervolgens op aangeven van Leandro Bacuna ook met het hoofd de bal niet tussen de palen kreeg.

Na 65 minuten lukte middenvelder Victor Pálsson dat wel. De IJslander profiteerde van het harde werken van Ten Voorde en de daaropvolgende steekpass van Ryan Koolwijk. Groningen kreeg daarna via De Leeuw een goede kans om opnieuw op voorsprong te komen. De middenvelder kopte echter volledig mis. Vlak voor tijd faalde invaller Geert Arend Roorda (foto) van dichtbij niet en tikte een voorzet van Michael Breuer in het Groningse doel.

Dankzij de vierde uitzege van het seizoen stijgt NEC naar de zevende plaats. De Nijmegenaren hebben zestien punten, slechts twee minder dan landskampioen Ajax. Groningen blijft met elf punten steken op de elfde positie. Foto: VI Images