NAC verslaat RBC in boeiende derby

NAC Breda zegevierde over RBC Roosendaal in een zwaarbevochten derby van West-Brabant. Orlando Engelaar had een groot aandeel in de winst.

NAC en RBC zorgden voor een zeer boeiende Brabantse ontmoeting in het Bredase stadion, die verdiend werd gewonnen door de ploeg van coach Ton Lokhoff. Aanvankelijk zocht de thuisploeg de aanval en waren de bezoekers voornemens rustig af te wachten, daarbij leunend op hun doorgaans betrouwbare defensie. Maar het plan van coach Robert Maaskant kon al na vijf minuten de prullenbak in.

Orlando Engelaar (foto) was daar hoofdverantwoordelijk voor. De lange Rotterdammer passeerde doelman Maikel Aerts met een schuiver in de verre hoek en dat was een welkome ruggensteun voor de ploeg die woensdag Ajax nog uit het bekertoernooi knikkerde en een week geleden nog een 2-0 achterstand ongedaan maakte bij Roda JC.

Na een half uur was de voorsprong zelfs 2-0. De opgekomen verdediger Benny Kerstens vond Ali Boussaboun met een prachtige pass en Boussaboun passeerde op zijn beurt Aerts met een fraaie lob.

Lang kon NAC niet genieten van die voorsprong, want Pius Ikedia bracht de spanning binnen vier minuten terug. De rappe Nigeriaan mocht zomaar oprukken door het Bredase centrum en tekende de 2-1 aan. Toch ging NAC met een gerust gevoel de kleedkamer in. Ali Boussaboun leidde een counter in, die eindigde bij Engelaar, die met zijn linker bekeken de bal naast Aerts mikte: 3-1.

De 3-1 voorsprong hield NAC niet lang vast. In de 63ste minuut kopte Edwin de Graaf de 3-2 binnen op aangeven van Sidney Lammens. Maar meer zat er niet in voor de bezoekers. RBC probeerde nog wel een slotoffensief, maar slaagde er niet in om doelman Arno van Zwam echt te verontrusten.

'We hebben deze week goed afgesloten', vertelde een tevreden Ton Lokhoff. 'Het was wachten op het fluitsignaal en hopen dat het 3-2 blijft. Als we na de winterstop zo door blijven gaan, dan heb ik er goed vertrouwen in.' Tegenstrever Robert Maaskant was niet blij. Hij vond dat de spelers van NAC meer inzet toonden dan zijn eigen spelers.