Misère Jong Ajax houdt aan, zwaar gehavend Go Ahead wint bij Jong PSV

TOP Oss heeft de opmars in de Keuken Kampioen Divisie een vervolg gegeven met een zege op Jong Ajax. Jong PSV is op eigen veld tegen een nederlaag aangelopen. Go Ahead Eagles won dankzij z'n effectiviteit.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de achttiende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.
TOP Oss
TOP Oss
1 - 0
Jong Ajax
Jong Ajax

Sinds de zege op SC Cambuur begin november zijn de overwinningen van Jong Ajax achterwege gebleven met de nederlagen tegen FC Dordrecht en Telstar als slechtste beurten. In Oss keek de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag na acht minuten tegen een achterstand aan.

De vroege treffer van Jan Lammers bleek een te groot obstakel voor Jong Ajax. De Brabantse gastheren hielden in de slotfase met kunst– en vliegwerk stand. Voor TOP Oss is het succes tegen de Amsterdamse beloftes een vervolg van een sterke reeks met nu vijf zeges op rij. Daarmee zijn de Brabanders Jong Ajax op de ranglijst voorbij.

Jong PSV
Jong PSV
2 - 3
Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles trok met een gehavende groep richting Eindhoven voor het duel met Jong PSV. Tien spelers, waarvan zeven basiskrachten, waren door een positieve coronatest niet inzetbaar. Trainer Kees van Wonderen moest improviseren, hetgeen leidde tot onder andere het Go Ahead-debuut van Mitchel Michaelis. De van FC Volendam overgekomen doelman moest op De Herdgang direct flink aan de bak.

Jong PSV slaagde er ondanks de nodige kansen in de openingsfase niet in Michaelis te verschalken en zag hoe de Deventer gasten aan de andere kant wel raad wisten met de kansen. Bradley van der Hoeven en Antoine Rabillard zetten Go Ahead op een comfortabele 0-2 voorsprong, die kort na rust door Erkan Eybil nog groter werd.

Kristoffer Kristinsson deed in de 55ste namens de PSV-beloftes wat terug. In de slotfase dreigde het toch mis te gaan voor Go Ahead. Michaelis moest in de 79ste minuut geblesseerd afhaken. Shawn Veldhuis (19) kwam in zijn plaats en maakte net als AEK Athene-huurling Giannis-Foivos Botos zijn debuut in de Keuken Kampioen Divisie. De jonge goalie kon niet voorkomen dat Nigel Thomas de achterstand verkleinde. Maar meer leed bleef Go Ahead bespaard.

Jong FC Utrecht
3 - 1
FC Den Bosch

FC Den Bosch beleeft een dramatisch seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Op 22 september werd er thuis tegen MVV Maastricht gewonnen, maar daarna werden liefst dertien wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie winstloos afgesloten. Bij rust wist FC Den Bosch dat ook op bezoek bij Jong FC Utrecht de winst een lastig verhaal zou worden.

Hicham Acheffay had voor rust namelijk met een goal en een assist gezorgd voor een 2-0 tussenstand voor de Utrechtse beloften. De assist van Acheffay was op de 1-0 van Oussama Alou. Het leek in de tweede helft nog wel even spannend te worden dankzij een ongekende wereldgoal van Paco van Moorsel (zie goal hieronder), maar uiteindelijk was het slotakkoord toch voor de Domstedelingen.

De 3-1 was een bijzondere voor de familie Kluivert. Ruben Kluivert, het negentienjarige broertje van Justin en logischerwijs de zoon van Patrick, maakte namelijk zijn eerste goal in het betaald voetbal. Hij deed dat door een voorzet binnen te werken in zijn negende duel voor de ploeg die, na de promotie voor René Hake naar de hoofdmacht, onder leiding staat van Ab Plugboer. Kluivert gooide de wedstrijd daarmee in het slot en zorgde ervoor dat FC Den Bosch wederom niet wist te winnen.

Broer Justin, dit seizoen voor RB Leipzig actief, zat voor de televisie en was trots op zijn broer, zo was te zien op zijn Instagram.

Jong AZ
Jong AZ
0 - 1
Roda JC Kerkrade

Naast Maxim Gullit (de zoon van Ruud Gullit) had Jong AZ maandagavond ook de beschikking over de zoon van een andere voormalig Oranje-international. Sem Westerveld, de achttienjarige zoon van zesvoudig international Sander Westerveld, verdedigde het doel van de Alkmaarse beloften tegen Roda JC.

Jong AZ trad maandagavond met een piepjong team aan tegen Roda JC, waar Roel Brouwers genoodzaakt was om de rol als coach van de Limburgse club op zich te nemen. Jurgen Streppel moest namelijk in quarantaine, net als assistenten Remond Strijbosch en Rein van Duijnhoven.

Brouwers moest het doen zonder topscorer Roland Alberg en Jordy Croux. Alberg, die acht goals maakte dit seizoen, werd verhuurd aan FC Hyderabad in India terwijl ook Croux de ruimte heeft gekregen een transfer af te ronden.

Desondanks zag de gelegenheidscoach van Roda JC hoe zijn ploeg het debuut van Westerveld wist te verpesten. Hoewel de achttienjarige doelman heerlijke reddingen in petto had op pogingen van Benjamin Bouchouari en Erik Falkenburg (die het probeerde met een poging van nipt na de middenlijn), moest hij na rust toch toezien hoe Roda JC tot scoren kwam. Westerveld was kansloos nadat Thijmen Goppel de bal perfect bij de tweede paal neerlegde. Daar stond Patrick Pflücke om de 0-1 binnen te knikken.

Jong AZ had daarna nog zo'n 35 minuten om de stand gelijk te trekken, maar dat lukte niet. Brouwers leidde Roda JC zodoende naar de drie punten. De eerste keer na drie duels zonder zege voor de formatie uit Kerkrade.

FC Volendam
FC Volendam
0 - 1
MVV Maastricht

FC Volendam heeft terrein moeten prijsgeven. De ploeg van trainer Wim Jonk slaagde er op eigen veld niet in een vroeg opgelopen achterstand weg te werken. Joeri Schroijen had in de twaalfde minuut met een fraaie treffer MVV Maastricht op 0-1 gezet. De Limburgers hielden stand in het Kras Stadion, verzuimden in de slotfase de overwinning veilig te stellen, maar boekten wel hun eerste zege op vreemde bodem sinds 13 september 2020.

Telstar
Telstar
5 - 2
N.E.C.
N.E.C.

NEC is het nieuwe jaar begonnen zoals het het oude jaar had afgesloten; met een nederlaag. Doelman Norbert Alblas had bij de verliesbeurt tegen TOP Oss op 19 december al een schlemielige rol gespeeld in de enige treffer, maar twee weken later tegen Telstar was de goalie helemaal de gebeten hond. Met twee flaters in de eerste helft mocht Alblas zich verantwoordelijk voelen voor de grote achterstand na 45 minuten in Velsen, waar het scorebord bij rust 3-0 aangaf.

Met de goals van Gylano van Velzen (2) en Glynor Plet in de eerste helft werd door Telstar de basis gelegd om de zege bij Jong Ajax van 21 december een vervolg te geven. Na de Nijmeegse treffer van Terrell Ondaan zorgden Sebastiaan Soto en Plet voor een onverwachte start van 2021, waardoor Telstar NEC op de ranglijst op drie punten is genaderd. De 5-2 van Elayis Tavsan kon de Nijmeegse pijn niet verzachten.

FC Eindhoven
2 - 5
SC Cambuur
SC Cambuur

SC Cambuur is met afstand de meest scorende ploeg van de Keuken Kampioen Divisie en wist ook op bezoek bij FC Eindhoven de weg naar het doel weer gemakkelijk te vinden. In de eerste helft scoorde de koploper al vijf keer; topscorer Robert Mühren was goed voor een hattrick en bracht zijn seizoenstotaal naar achttien goals uit zeventien wedstrijden. De meest opvallende treffer van de middag werd echter gemaakt door de jarige Issa Kallon.

Kallon, die deze zondag zijn 25ste verjaardag viert, werd aan de linkerkant van het veld de diepte in gestuurd. Hij sneed naar binnen en was op zoek naar een voorzet, maar struikelde op het moment dat hij de bal raakte. Eindhoven-doelman Ruud Swinkels was al op weg naar het centrum, om de voorzet die verwacht werd te kunnen onderscheppen, en werd nu verrast door de inzet in de korte hoek.

Eindhoven kwam in de eerste helft maar een keer tot scoren, via Joey Sleegers, en raakte Mawouna Amevor kwijt met een wel heel erg gemakkelijk gegeven rode kaart. Met tien tegen elf wist de thuisploeg na rust nog naar 2-5 te komen, dankzij een goal van invaller Pieter Bogaers, maar een comeback zat er simpelweg niet in. Cambuur is nu weer drie punten los van Almere City, dat zaterdag op gelijke hoogte was gekomen met de lijstaanvoerder.

Excelsior
Excelsior
0 - 3
NAC Breda
NAC Breda

Er was in de afgelopen weken veel te doen rondom Sydney van Hooijdonk, maar voorlopig is hij nog altijd speler van NAC Breda. Sterker nog: de twintigjarige topscorer van NAC mocht op bezoek bij Excelsior weer eens in de basis beginnen. Iets waar de jongeling al die keren naar gesnakt had. In Rotterdam was het dus zover en dat betekende dat Mario Bilate op de bank plaats moest nemen.

Tot scoren kwam Van Hooijdonk niet in Kralingen, maar dat was dit keer ook niet nodig. De goals kwamen voor rust namelijk van Lewis Fiorini en Kaj de Rooij, die zijn eerste goal maakte in dienst van de Bredanaren. Na rust (en ook voor rust al) kreeg Excelsior ook voldoende kansen, maar het vizier stond bepaald niet op scherp bij de thuisploeg. Onder anderen Joël Zwarts en Eliás Ómarsson misten het doel zeer nipt.

Waar Van Hooijdonk de laatste wedstrijd tegen FC Volendam twee keer scoorde als invaller bij NAC, daar kwam hij in Rotterdam dus niet tot een goal. Ironisch genoeg was het Bilate die de twintigjarige aanvaller tien minuten voor tijd afloste en het doel nog wist te vinden. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 0-3.

Almere City FC
1 - 0
De Graafschap

Almere City deed zaterdagavond uitstekende zaken in de Keuken Kampioen Divisie. De Flevolanders waren door een laat doelpunt te sterk voor De Graafschap en sleepten daarmee een ticket voor play-offs om promotie naar de Eredivisie binnen.

De belangen waren groot bij de kraker in Almere en dus werd de stemming vooraf gezet met een fraaie lichtshow. Op het veld was er vervolgens minder spektakel. Beide ploegen kregen wel kansen in de eerste helft. De Graafschap werd gevaarlijk via Joey Konings, terwijl Oussama Bouyaghlafen net naast kopte namens de thuisploeg.

In de tweede helft was de grootste mogelijkheid voor Elmo Lieftink, maar hij vond Almere City-doelman Michael Woud op zijn weg. De jonge doelman hield zijn ploeg met die prima redding op de been. In de extra tijd sloeg Almere vervolgens genadeloos toe.

Thomas Verheydt werkte de 1-0 binnen en bezorgde zijn team zo een zeer belangrijke overwinning in de strijd om promotie naar de Eredivisie. Ook omdat Toine van Huizen in de allerlaatste minuut nog een enorme kans miste voor de bezoekers.

Door de overwinning op De Superboeren vergroot Almere City de voorsprong naar acht punten. Bovendien slaat Almere nog een belangrijke slag. De Flevolanders staan na negen duels aan kop in de Tweede Periode. Alleen Cambuur kan nog passeren, maar die club heeft zich al gekwalificeerd voor de play-offs. Het ticket gaat dus hoe dan ook naar Almere.

Helmond Sport
5 - 2
FC Dordrecht

Nog binnen de minuut was het raak in Helmond, en hoe. Dordrecht-middenvelder Kevin Jansen had er na een balverovering zin in en probeerde het eens van afstand. Het schot waaide zo over Stijn van Gassel, die als doelman het nakijken had. Een lekker begin, moet Jan Zoutman gedacht hebben, die sinds begin december de scepter zwaait aan de Krommedijk.

Sinds zijn komst bij de geplaagde hekkensluiter werd er nog niet een keer gewonnen, maar in de eerste helft leek niets een Dordtse zege in de weg te staan. Helemaal niet toen de Griek Nikolas Agrafiotis zijn ploeg nog wat comfortabeler op voorsprong bracht. Op slag van rust was het echter Karim Loukili die de spanning terugbracht namens Helmond, door voor de aansluitingstreffer te tekenen.

Het bleek de opmaat naar meer, want in de tweede helft waren de televisiekijkers getuige van een heuse Helmontada. Het was Loukili die zijn teamgenoten daarin bij de hand nam en zijn ploeg naar een 5-2 overwinning leidde.

Eerst trok de creatieveling de stand meteen na rust gelijk, maar ook de 3-2 mocht er zijn. Sander Vereijken schoot de bal van afstand schitterend in de kruising. Daarna maakte Maxime De Bie er op aangeven van wie anders dan Loukili nog 4-2 van. Het slotakkoord was voor de grootmeester zelf, die daarmee een officieuze hattrick completeerde.