Mourinho-adept Karanka moet Boro uit het slop trekken

Aitor Karanka is door Middlesbrough aangesteld als nieuwe manager. Met een flinke koerswijziging moet de Bask de kansen van de Engelse tweededivisionist, waar de Nederlander Marvin Emnes (25) sinds 2008 onder contract staat, doen keren.

Mourinho-adept Karanka moet Boro uit het slop trekken

Voor de veertigjarige Karanka, die een contract tot medio 2016 tekende, wordt de baan bij Middlesbrough zijn eerste zelfstandige klus. De afgelopen jaren was de oud-verdediger van Real Madrid bij De Koninklijke assistent van José Mourinho. Karanka verliet de Spaanse grootmacht na vorig seizoen in het kielzog van Mourinho en maakt nu net als zijn leermeester, die afgelopen zomer bij Chelsea tekende, de stap naar Engeland.

Middlesbrough hoopt dat de komst van Karanka de club uit het slop kan trekken. Sinds de degradatie uit de Premier League in 2009 werd er in het Riverside Stadium flink geïnvesteerd, maar achtereenvolgens Gareth Southgate, Gordon Strachan en de onlangs ontslagen Tony Mowbray wisten Boro niet terug naar het hoogste niveau te loodsen.

George Boateng duelleert met Javier Saviola tijdens de UEFA Cup-finale van 2006.
George Boateng duelleert met Javier Saviola tijdens de UEFA Cup-finale van 2006.

De afgelopen jaren verkreeg de club zelfs de status van grijze muis in het Championship, met elfde, twaalfde, zevende en zestiende klasseringen. Een enorm contrast met de topjaren van begin deze eeuw, toen Boro onder Steve McClaren uitgroeide tot stabiele middenmoter in de Premier League en in 2006 de UEFA Cup-finale bereikte, waarin Sevilla (4-0) te sterk was. Op dit moment bezet Middlesbrough wederom de zestiende plaats op de ranglijst, wat voor het bestuur reden was Mowbray te ontslaan en met de traditie te breken door voor het eerst in de clubhistorie een niet-Britse manager aan te stellen.

Trend
De komst van Karanka bevestigt de sterke toestroom van managers uit de zuidelijke oorden naar het Engelse voetbal. In de hoogste twee divisies hebben al tien clubs een manager uit die contreien. Vooral in de top van de Premier League zijn de toenemende invloeden opmerkelijk gezien de leiding bij Manchester City (Manuel Pellegrini, Chili) en Chelsea (José Mourinho, Portugal, hij was eerder al verantwoordelijk in Londen), terwijl daarnaast André Villas-Boas (Tottenham Hotspur, Portugal) en Arsène Wenger (Arsenal, Frankrijk) al langer in de Engelse top actief zijn.

Bekijk hier al onze video's