Mourinho en Guardiola zien elkaar in de spiegel

Reacties

In de vierde speelronde van de Premier League zijn alle ogen gericht op de stadsderby tussen Manchester United en Manchester City. (zaterdag, aftrap 13.30 uur). VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit.

Mourinho en Guardiola zien elkaar in de spiegel

Je kunt er niet omheen. Er wordt vanmiddag gevoetbald op Old Trafford en dat zal de rest van de wereld weten ook. De voetbalstad Manchester presenteert zich in twee kleuren.

Een half jaar al is het uitkijken naar de clash die de richting van de komende jaren gaat bepalen. De Premier League is een WK voor managers merkte Arsène Wenger op. Met aan de ene kant van het spectrum Pep Guardiola en aan de andere kant José Mourinho.

De voorbije dagen is het over hun gezamenlijke verleden gegaan, de vriendschap die langzaam veranderde in een bittere strijd en hun opvattingen over voetbal.

Guardiola is de filosoof, de denker, de perfectionist, de man die spelers uit hun comfortzone jaagt. Mourinho de winnaar, de motivatiekunstenaar, de duivel, de boeman die zijn spelers meesleurt in zijn complot dat de rest vooral tegen hen is.

Het is het verhaal dat we willen horen, geneigd als we zijn alles in Hollywood-scenario’s te beschouwen. De werkelijkheid is zoals altijd minder zwart-wit. Mourinho is net zo perfectionistisch als Guardiola. Andersom vindt Guardiola verliezen net zo erg als Mourinho. Ze lijken misschien meer op elkaar dan ze zelf zouden willen. Manchester is in de ban van twee coaches die elkaar afstoten en tegelijkertijd aantrekken, elkaar nodig hebben. Wanneer ze in de spiegel kijken zien ze elkaar.

Mourinho wil straks als hij 65 is kunnen zeggen dat hij de beste coach aller tijden is. Kwestie van de erelijst uitprinten en op tafel leggen. Voor Guardiola is voetbal het bloed dat hij nodig heeft. Zo zei hij het eens tegen Marcelo Bielsa toen die hem vroeg waarom hij überhaupt trainer wilde worden.

Het leuke is: om succesvol te zijn moeten ze elkaar bestrijden. Dat was in het verleden al zo in de Champions League en de Primera División en culmineert nu in de Capital of Football.

Mourinho heeft zich al bewezen in de Premier League. Met Chelsea won hij in tweede verschillende periodes. Toch is Manchester United naar de top leiden van een andere categorie. Dit is de klus van zijn leven, prestigieuzer nog dan het coachen van Real Madrid.

Voorheen had Mourinho nog een andere droom: Barcelona trainen. Hij begon begin jaren negentig als hulp van Bobby Robson, werkte onder Louis van Gaal in Catalonië en leerde daar ook Guardiola kennen. De foto’s uit die tijd zijn prachtig.

Ergens onderweg splitsten de geesten. Mourinho zag in 2008 tot zijn spijt dat niet hij maar Guardiola werd aangesteld als opvolger van Frank Rijkaard bij Barcelona. Sindsdien is een rivaliteit gegroeid die nu man tegen man uitgevochten gaat worden in Manchester.

Dan hebben we het nog niet gehad over David Silva, Kevin De Bruyne, Raheem Sterling, Zlatan Ibrahimovic en Marcus Rashford. Voetbal is een spel dat je kan uittekenen, maar of tactiek werkt bepalen de spelers op het veld. Vaak zit de magie in een onvoorspelbaar moment dat niemand zag aankomen.

Daarom: ga rustig zitten en laat het gebeuren.

Een tactische voorbeschouwing op de Manchester Derby is te lezen op VI Premium.

Programma
Manchester United 10-09
13:30
Manchester City
AFC Bournemouth 10-09
16:00
West Bromwich Albion
Arsenal 10-09
16:00
Southampton
Burnley 10-09
16:00
Hull City
Middlesbrough 10-09
16:00
Crystal Palace
Stoke City 10-09
16:00
Tottenham Hotspur
West Ham United 10-09
16:00
Watford
Liverpool 10-09
18:30
Leicester City
Swansea City 11-09
17:00
Chelsea
Sunderland 12-09
21:00
Everton
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.