Mourinho-effect bij Spurs: kans na kans en einde aan dramatische reeks

José Mourinho heeft zijn eerste wedstrijd als manager van Tottenham Hotspur gewonnen. Op bezoek bij stadgenoot West Ham United maakte Tottenham zaterdagmiddag een einde aan een beschamende uitreeks.

West Ham United
2 - 3
Tottenham Hotspur

Mourinho keerde deze week terug in de Premier League, als opvolger van de dinsdag ontslagen Mauricio Pochettino bij Tottenham Hotspur. De Argentijn liet de verliezend Champions League-finalist van vorig seizoen achter op de veertiende plek in de competitie en dus is voor Mourinho de opdracht voor de korte termijn duidelijk: hij moet Tottenham met goede resultaten laten klimmen op de ranglijst.

West Ham bleek een ideale tegenstander voor Mourinho om tegen te beginnen. De ploeg van Manuel Pellegrini is hopeloos uit vorm en staat, ondanks de torenhoge ambities van de club, maar twee plaatsen boven de degradatiestreep. In de thuiswedstrijd tegen Tottenham was de eerste kans van de wedstrijd wel voor West Ham. De kopbal van voormalig FC Utrecht-spits Sébastien Haller was een eenvoudige prooi voor Spurs-doelman Paulo Gazzaniga.

Tottenham nam de regie over het duel over en kwam op voorsprong via Heung-Min Son, die tien minuten voor rust doelman Roberto passeerde. De keeper van West Ham zag er bij deze goal niet goed uit. Niet veel later was Son de aangever bij de 0-2 van Lucas Moura en dus kon Mourinho met een goed gevoel de kleedkamer opzoeken. Tottenham noteerde in de eerste helft twaalf doelpogingen; het hoogste aantal voor Spurs in een eerste helft van een Premier League-wedstrijd in dit seizoen.

Mourinho verloor nog nooit een duel in de Premier League waarbij zijn ploeg halverwege een voorsprong van twee doelpunten te pakken had (dit kwam eerder 36 keer voor) en ook zaterdagmiddag ging het niet mis voor The Special One. Na een enorme misser van Lucas maakte Harry Kane er al snel na rust 0-3 van, waardoor hij nu derde staat op de alltime topscorerslijst van Tottenham. Met 175 doelpunten heeft Kane alleen Bobby Smith (208) en Jimmy Greaves (266) nog voor zich staan.

West Ham deed wat terug via Michail Antonio, waarna de thuisploeg weer geloofde in een comeback. De aansluitingstreffer van Declan Rice werd echter afgekeurd vanwege buitenspel en de goal van Angelo Ogbonna, in de laatste seconden van de blessuretijd, kwam simpelweg te laat. Vrijwel direct na de aftrap klonk het laatste fluitsignaal en dus begint Mourinho met een zege.

Met de overtuigende overwinning maakt Tottenham bovendien een einde aan een beschamende uitreeks. De ploeg had sinds 20 januari al geen uitwedstrijd in de Premier League meer gewonnen: na de 1-2 op Craven Cottage tegen Fulham bleef Tottenham in liefst twaalf uitduels in de competitie op rij zonder zege. Met Mourinho aan het roer schijnt de zon weer. Dinsdag wacht Olympiakos in de Champions League. Voor Mourinho wordt dit zijn thuisdebuut in het Tottenham Hotspur Stadium, volgens de coach 'het beste stadion van de wereld'.

Analyse: hoe Mourinho weer de Champions League kan winnen