Misère voor Advocaat door droominvalbeurt Görtler

Na een moeizaam duel heeft FC Utrecht de eerste drie punten onder coach Jean-Paul de Jong binnen. De door Sparta-coach Dick Advocaat bedachte vijfmansdefensie leek lange tijd te gortig voor de Domstedelingen, maar supersub Lukas Görtler brak de ban met zijn eerste balcontact: 1-0.

Na acht competitienederlagen op rij won Sparta afgelopen weekend eindelijk weer eens, maar het adagium 'Never change a winning team' ging niet op voor coach Dick Advocaat. Loris Brogno en Paco van Moorsel haakten geblesseerd af, wat betekende dat Sparta in een verdedigende 5-3-2 formatie aantrad. Voormalig Utrechter Bart Vriends kwam het centrale duo Sander Fischer - Julian Chabot versterken, terwijl Deroy Duarte centraal op het middenveld werd geposteerd. Soufyan Ahannach en Fred Friday vormden de tweemansaanval.

Bij FC Utrecht, dat met twee kansen in de eerste twee minuten uitstekend begon, was er slechts één wijziging ten opzichte van drie dagen geleden. Cyriel Dessers startte ten koste van Giovanni Troupée, waardoor Sean Klaiber een linie terugzakte naar de rechtsback-positie. De positie die hij ambieert.

De eerste helft was er één om snel te vergeten. Ondanks de twee grote kansen van Mateusz Klich en Gyrano Kerk in de openingsfase, was het matig wat de ploegen op de nieuwe grasmat van de slecht gevulde Galgenwaard lieten zien. De thuisploeg zette gedurende de eerste helft druk, maar beet zich keer op keer stuk op de Rotterdamse muur.

Het meest opvallende van het eerste bedrijf was het ruzietje tussen Advocaat en scheidsrechter Dennis Higler. De Sparta-coach werd boos omdat Miquel Nelom na tien minuten alsnog even naar de kant moest om een nieuw ondershirt aan te doen. Zijn mouwen hadden niet dezelfde kleur als het Sparta-shirt.

Sparta begon een stuk aanvallender aan de tweede helft. Eerst was het Vriends die na een corner tot twee keer toe het doel van David Jensen onder vuur nam en kort daarop kreeg Frederik Holst een dot van een kans na mooi voorbereidend werk van Friday. In de 54ste minuut kreeg ook Ahannach een goede mogelijkheid nadat Friday de bal teruglegde met zijn hoofd, maar de huurling schoot over.

Het publiek begon zich er daarop mee te bemoeien en plots zette Utrecht aan. Het resulteerde in een kans voor Dessers, maar de Belg kreeg de bal niet goed onder controle. De Kasteelheren zakten daarna weer in, maar hadden desalniettemin de wedstrijd moeten openbreken. Duarte faalde oog in oog met doelman Jensen te staan.

Utrecht begon daarna met een slotoffensief en pakte uiteindelijk de drie punten. Invaller Görtler passeerde met zijn eerste balcontact Sparta-doelman Jannik Huth, na een goede voorzet van Zakaria Labyad. Door de overwinning blijft Utrecht meedoen in de subtop, terwijl de Rotterdammers door de nederlaag hekkensluiter blijven in de Eredivisie.