Militaire oproep voor oud-international Rusland zorgt voor verbazing

Reacties

Voormalig Russisch international Diniyar Bilyaletdinov is opgeroepen om als militair mee te vechten in de oorlog tegen Oekraïne. Dat heeft de vader van de oud-middenvelder laten weten. Bilyaletdinov zelf is direct benaderd voor een reactie op het nieuws, maar weigert die vooralsnog te geven.

Militaire oproep voor oud-international Rusland zorgt voor verbazing

Vorige week kondigde de Russische president Vladimir Poetin een gedeeltelijke militaire mobilisatie af. Ongeveer driehonderdduizend Russische burgers worden opgeroepen om naar het front te gaan en ook Bilyaletdinov heeft een oproep ontvangen. Negentien jaar geleden vervulde hij zijn militaire dienstplicht, al benadrukt de vader van de oud-prof dat zijn zoon als sporter toen een speciale behandeling kreeg en dus niet écht in het leger heeft gezeten.

Inmiddels is Bilyaletdinov ruim drie jaar gestopt als profvoetballer en 37 jaar oud. In principe worden alleen Russische burgers tot 35 jaar opgeroepen. Bovendien is in de brief die Bilyaletdinov heeft ontvangen zijn naam verkeerd gespeld en wordt Spartak Moskou als zijn werkgever genoemd. Bilyaletdinov verliet Spartak al in 2015. 'Er is dus nog wel wat onduidelijkheid', zegt zijn vader, Rinat Bilyaletdinov. 'Maar het klopt dat Diniyar is opgeroepen.'

Volgens zijn vader is het nog onzeker wat er gaat gebeuren. 'Maar Diniyar zal in ieder geval niet vluchten naar een land als Turkije of Kazachstan', belooft Bilyaletdinov senior. Roman Pavlyuchenko, voormalig ploeggenoot van Bilyaletdinov, heeft verrast gereageerd op het nieuws: 'Misschien is er een fout gemaakt?', vraagt de oud-spits zich af. Ook Lokomotiv Moskou-voorzitter Nikolai Naumov is met stomheid geslagen: 'Diniyar heeft totaal geen militaire vaardigheden. Waarom zou je hem dan daarheen sturen? Ik kan me niet voorstellen dat hij echt zal gaan.' Bilyaletdinov zelf wil vooralsnog niet reageren op zijn oproep.

Bilyaletdinov speelde in zijn loopbaan 46 keer voor de Russische ploeg en was een van de hoofdrolspelers in het team dat in 2008 onder leiding van Guus Hiddink de halve finale van het EK bereikte. Een jaar na dit toernooi verruilde hij Lokomotiv Moskou voor Everton, maar het avontuur in de Premier League werd geen groots succes. Bilyaletdinov keerde in januari 2012 terug naar Rusland en sloot zijn loopbaan uiteindelijk af in Litouwen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.