Milan begint 2023 goed en zet meteen druk op Napoli

AC Milan heeft zijn herstart in de Serie A tot een geslaagde operatie gemaakt. De rood-zwarten kwamen al snel op een comfortabele voorsprong in het uitduel met Salernitana, maar kregen het nog even lastig: 1-2. Sampdoria, met twee Nederlandse debutanten, deed onderin de stand goede zaken met een 1-2 overwinning op bezoek bij Sassuolo. Sampdoria bleek ineens toch te kunnen scoren.

Salernitana
Salernitana
1 - 2
AC Milan
AC Milan

Salernitana, met Tonny Vilhena in de basis, begon vol goede bedoelingen aan de wedstrijd, maar had al snel de hulp nodig van zijn debutant, de Mexicaanse WK-cultkeeper Guillermo Ochoa. Die had een prima redding in huis op een poging van Rafael Leão, de luis in de pels van de thuisclub in de eerste helft. Twee minuten later was het wél raak voor de Portugees, na een schitterende pass van Sandro Tonali.

Van één kwam al snel twee: Tonali schoot zelf maar zag Ochoa de bal pareren tot bij Brahim Díaz, die Tonali inspeelde voor een succesvolle herkansing. Binnen het kwartier stond het zodoende al 0-2 in het Stadio Arechi. Salernitana probeerde het wel, had met Boulaye Dia ook een aardige kans om terug in de wedstrijd te komen, maar mocht gelet op het algemene spelverloop niet mopperen met een ruststand van slechts 0-2. Daar had Ochoa met een paar prima saves een aardig aandeel in.

Na rust was Olivier Giroud een paar keer dicht bij de derde, voordat Tomori dacht die gemaakt te hebben. De Italiaan moest zijn euforie echter inslikken omdat de VAR constateerde dat Díaz, die buitenspel stond, de bal nog trachtte aan te raken. Daarna viel de wedstrijd wat terug in amusementswaarde, totdat Salernitana er nog een leuk slot van kon maken.

Na nog maar eens een dubbele redding van uitblinker Ochoa counterde de thuisploeg succesvol. Afmaker van dienst was Federico Bonazzoli, die bij de tweede paal Alexis Saelemakers op sluwheid klopte en afwerkte. Zo kreeg het team van Stefano Pioli door de eigen slordigheid in het afwerken nog een paar onnodig spannende minuten, maar écht in gevaar kwam de zege niet meer. Daar konden ook acht minuten blessuretijd weinig aan veranderen.

Daarmee nadert Milan, tweede in de stand, koploper Napoli tot op vijf punten. Woensdagavond zal heel Milaan achter Internazionale staan, want I Nerazzurri krijgen Napoli in het Giuseppe Meazza op bezoek. Voor Inter, elf punten achter hun tegenstander, is een overwinning de enige optie om voorlopig nog in de titelrace te blijven.

Hieronder de doelpunten uit de wedstrijd:

Sassuolo
Sassuolo
1 - 2
Sampdoria
Sampdoria

Een klein wonder: Sampdoria kent een rampzalig seizoen met tot deze wedstrijd maar zes punten en precies even weinig doelpunten. Op bezoek bij Sassuolo, met meteen een basisplek voor aanwinsten Bram Nuytinck en Sam Lammers bij de financieel noodlijdende club uit Genua, ging het ineens heel snel.

Na 25 minuten spelen opende Manolo Gabbiadini de score met een omhaal uit een doorgekopte hoekschop, en amper drie minuten later was het zowaar nog eens raak. Defensief gestuntel stelde Tommaso Augello in staat om 0-2 te maken: een kwart van de gehele huidige productie, binnen tweehonderd tellen. Sassuolo was van slag, maar kwam nog terug in de wedstrijd omdat Domenico Berardi een door Nuytinck veroorzaakte strafschop benutte.

Daar bleef het echter bij, zodat Sampdoria ondanks een wild slotoffensief van de gastheren een cruciale uitzege pakte om uitzicht te houden op handhaving. Met nog altijd slechts negen punten uit zestien wedstrijden is er hoe dan ook nog veel werk voor Nuytinck, Lammers en consorten.