Miedema houdt Ajax uit groepsfase Champions League

Het vrouwenelftal van Ajax is plaatsing voor de groepsfase van de Champions League misgelopen. Na het knappe 2-2 gelijkspel van vorige week tegen Arsenal bleek de Engelse topclub met 0-1 te sterk op De Toekomst. Vivianne Miedema maakte het winnende doelpunt. Omdat ook landskampioen FC Twente werd uitgeschakeld in de voorrondes, is Nederland dit seizoen niet vertegenwoordigd in de groepsfase.

Ajax trad aan met hetzelfde elftal als vorige week, terwijl Arsenal op drie plekken gewijzigd was. Verrassenderwijs begon Beth Mead, de beste speelster van het EK, op de bank. In de eerste helft tastten beide ploegen af. Kansen waren er nauwelijks; drie minuten voor de rust waagde Miedema een schot van buiten het strafschopgebied, maar ze hield de bal niet laag genoeg.

Kort naar de pauze was Miedema alsnog succesvol van afstand. De spits pikte de bal op nadat Soraya Verhoeve er geen controle over kreeg en vond vanaf een meter of twintig de linkerbenedenhoek. Daarmee was Arsenal virtueel geplaatst voor het hoofdtoernooi. Acht minuten later probeerde Miedema de wedstrijd te beslissen, maar ditmaal lag keeper Lize Kop in de weg.

Ajax had een doelpunt nodig om een verlenging af te dwingen en kwam achttien minuten voor tijd erg dichtbij. Na een hakje van Romée Leuchter en een voorzet van Nadine Noordam ontstond vlak voor het doel een grote kans voor Tiny Hoekstra, maar onder druk van een verdediger kreeg de invaller de bal niet in het doel. Ook in de zes minuten durende blessuretijd vond Ajax de benodigde opening niet, waardoor de club blijft wachten op een terugkeer in de Champions League. In 2018 zat Ajax voor het laatst in het hoofdtoernooi.