Messi is na zege nog één treffer verwijderd van record

Barcelona kende zaterdagavond maar weinig moeite met Athletic de Bilbao. Onder meer dankzij twee doelpunten van Lionel Messi liep Barcelona uit naar een grote zege: 5-1. De Argentijn is nog maar één goal verwijderd van het record van Gerd Müller.

Bilbao had nauwelijks iets te vertellen in Camp Nou. Dat drukte zich na 22 minuten in de score uit, toen Gerard Piqué een hoekschop in tweede instantie tot doelpunt promoveerde. Drie minuten later scoorde Messi. Het Argentijnse wonderkind schoot de bal na 25 minuten richting een leeg doel, waarna Fernando Amorebieta de bal in het eigen doel schoot: 2-0 De treffer is vooralsnog wel toegekend aan Messi.

Met name het derde doelpunt was er een van grote schoonheid. Messi pingelde zichzelf het Baskische penaltygebied in, legde bal terug op Cesc Fabregas, die de bal op fabuleuze wijze achter de verdediging richting de opstomende Adriano stak. De back liet op zijn beurt Bilbao-doelman Gorka Iraizoz kansloos.

Nadat Fabregas de score verder had opgevoerd, deed Bilbao nog iets terug via Ibai Gomez. In de zeventigste minuut was het weer Messi die dit keer wel ontegenzeggelijk doel trof. Nadat Pedro door de defensie had gesoleerd, schoot de Argentijn met zijn rechterbeen hard en hoog in de verre hoek: 5-1. Hij had nog kansen op zijn derde treffer, maar die kwam er niet.

Door zijn twee treffers staat Messi op 84 doelpunten in het kalenderjaar 2012 en is hij dicht bij het wereldrecord van Müller. Dertig jaar geleden maakte Müller er 85. Barcelona speelt nog vijf duels in dit kalenderjaar, waarmee Messi zijn productie verder zou kunnen opvoeren naar ongekende hoogte. De duels met Benfica (CL woensdag) en Real Betis (uit) van komende zondag bieden daarvoor een eerste gelegenheid.

Van de eerste veertien competitiewedstrijden won de ploeg van Tito Vilanova er dertien en heeft het veertig punten; hetgeen ook nog eens een Spaans record betekende. Naaste belager Atlético staat op 34 en neemt het zaterdagavond nog op tegen stadgenoot Real Madrid.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.