Messi en Iniesta blinken uit in La Masía-team Barcelona

Aan zestien minuten had Barcelona genoeg om zondagavond Levante te verslaan. Mede dankzij drie assists en een goal van Andrés Iniesta werd het 4-0 voor de Catalanen. Lionel Messi scoorde twee keer.

Met Carles Puyol voor de tweede maal achtereen in de basis leek de Barcelona-verdediging eindelijk eens blessurevrij. Een illusie, want na veertien minuten ging Daniel Alves geblesseerd naar de kant.

Voor hem kwam Martín Montoya in het veld. Met de komst van Montoya waren alle elf veldspelers van Barcelona op dat moment afkomstig van de eigen jeugdopleiding op La Masía: een record. Met dien verstande dat Jordi Alba, Gerard Piqué en Cesc Fabregas een korte tussenstop elders hebben gemaakt, maar zij kwamen allen weer terug op het oude nest. Van de veertien spelers die binnen de lijnen kwamen was naast Alves alleen invaller Adriano niet afkomstig uit de eigen jeugd.

Het duel zelf had in het eerste bedrijf niet veel om het lijf. Barcelona creëerde weinig, het was Levante dat na ruim tien minuten via José Javier Barkero het gevaarlijkst was.

Daar bleef het bij voor de ploeg uit Valencia. Na rust had het niets meer in te brengen en mocht het zich opmaken voor de Iniesta-show. De eerste twee treffers (47ste en 52ste minuut) bereidde hij voor, in de 57ste minuut scoorde hij zelf. Via de onderkant van de lat schoot Iniesta hard raak. Daarna bereidde hij een treffer van Cesc Fabregas voor: 4-0.

MessiDe twee doelpunten van Messi betekenden dat hij nog een stap dichterbij het doelputenrecord van Gerd Müller kwam. Messi staat nu op 82 treffers in 2012 voor club en land, Müller maakte er ooit 85. De 25-jarige Argentijns international heeft nog zeven wedstrijden bij Barcelona om het record te breken.

Behalve dat hij weer een stap dichterbij een record kwam, maakte Messi zondagavond voor de negende keer dit seizoen minimaal twee treffers in één duel. Opmerkelijk is daarbij dat Messi in de competitie dit seizoen geen enkele keer maar eenmaal doel trof, telkens als hij scoorde volgde er minimaal nog één doelpunt.

Barcelona staat na dertien duels op liefst 37 punten, een evenaring van de beste seizoensstart ooit in de Primera División. Real Madrid behaalde dat puntenaantal in het seizoen 1991/1992. Bovendien wist de ploeg al 43 keer in dertien duels te scoren. Belager Atlético Madrid heeft drie punten minder. De twee ploegen ontmoeten elkaar 15 december, in Camp Nou.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.