Messi en Argentinië verliezen in Copa-finale opnieuw van Chili

Reacties

Net als vorig jaar heeft Chili ten koste van Argentinië de Copa América veroverd. Ook in New Jersey was een penaltyserie nodig om de beslissing te brengen. Na 120 doelpuntloze minuten trokken de Chilenen daarin aan het langste eind mede door een misser van Messi, die daardoor nog altijd zonder échte grote hoofdprijs is met de nationale ploeg.

Messi en Argentinië verliezen in Copa-finale opnieuw van Chili

De finale van de jubileumeditie van de strijd om de Copa América ging tussen de twee ploegen die het meest hadden geïmponeerd. Argentinië, dat in de poulefase nog wel met 2-1 had gewonnen van Chili, maakte indruk door na de eerste wedstrijd ruim te winnen van Panama (5-0), Bolivia (3-0), Venezuela (4-1) en de Verenigde Staten (4-0). Messi scoorde in totaal vijf keer en kroonde zich daarmee tot topschutter aller tijden van zijn land. Chili herstelde zich van de eerdere verliespartij tegen de Argentijnen door te winnen van Bolivia (2-1), Panama (4-2), Mexico (7-0) en Colombia (2-0).

In de finale slaagden beide ploegen er niet in zo makkelijk te scoren. De Chilenen vonden als ze gevaarlijk werden sluitpost Sergio Romero op hun weg. Aan de andere kant hield ook Claudio Bravo, ondanks een enorm grote kans voor Gonzalo Higuaín, zijn doel schoon. Kaarten vielen er wél in het typisch Zuid-Amerikaanse duel. Beide ploegen eindigden de eerste helft immers met tien man. Chili moest al in de 28ste minuut met een man minder verder na de tweede gele kaart voor Marcelo Díaz (beide overtredingen op Messi) en vlak voor rust moest bij de Argentijnen Marcos Rojo (sliding op Vidal) inrukken met een directe rode kaart.

Omdat in de tweede helft en in de verlenging niet meer gescoord werd, gingen de ploegen op herhaling. Net als vorig jaar moesten penalty's de beslissing brengen. Nadat Arturo Vidal namens Chili had geopend met een misser deed Messi dat namens de Argentijnen ook door over te schieten. Omdat vervolgens drie Chilenen (Nicolás Castillo, Charles Aránguiz en Jean Beausejour) raak schoten en Javier Mascherano en Sergio Agüero dat namens de Argentijnen deden, werd een misser van Lucas Biglia doorslaggevend. Omdat Francisco Silva vervolgens wel scoorde, prolongeerde Chili de eindzege door de strafschoppenserie met 4-2 te winnen.

Voor Messi is zodoende zijn derde grote finale op rij op een deceptie uitgelopen. Met Argentinië verloor hij in de WK-finale van 2014 na verlenging van Duitsland en vorig seizoen bleek Chili ook al te sterk voor de Argentijnen in de strijd om de Copa América. Zodoende heeft Messi, die in 2007 de finale verloor van Brazilië, nog altijd alleen een olympische gouden medaille als hoofdprijs gewonnen met de nationale ploeg. De sterspeler liet na het verlies zijn emoties de vrije loop. Voor Argentinië is de Copa-winst van 1993 daardoor nog altijd de laatste hoofdprijs. Sindsdien gingen vier Copa-finales en de WK-finale van 2014, net als in 1990, verloren.

NB Direct na afloop kondigde Lionel Messi aan te stoppen als international. Lees hier meer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.