Messi de magie, Cristiano de machine

Reacties

Ze blijven het voetbal maar domineren. Cristiano Ronaldo in het Messi-tijdperk of Lionel Messi in het Ronaldo-tijdperk. Het is maar net uit welk land je komt, welk club je aanhangt of welke speler je voorkeur geniet. De tweestrijd heeft iets weg van een legendarische tenniswedstrijd die al jaren aanhoudt. Een eeuwigdurende slagenwisseling tussen Borg en McEnroe waarbij je op een bepaald moment begint af te vragen: zit er geen grens aan de honger van een kampioen? Wanneer is het genoeg?

Messi de magie, Cristiano de machine

Vanavond wordt de Ballon d'Or weer uitgereikt aan de beste voetballer. Net als de voorgaande negen edities gaat de prijs naar Ronaldo of Messi. Grote kans dat de tussenstand tussen de twee matadoren 5-5 wordt. Vijf gouden ballen voor de Argentijn en na vanavond ook vijf gouden ballen voor de Portugees.

Barcelona viert de vijfde Ballon d'Or van Lionel Messi.
Barcelona viert de vijfde Ballon d'Or van Lionel Messi.

Het vergelijken van voetballers is een onzinnige bezigheid. Het vergelijken van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zelfs zonde van de tijd. Ze zijn elk op hun eigen manier krankzinnig in de beleving en uitvoering van hun sport. Cristiano schoot woensdagavond tegen Borussia Dortmund zijn negende Champions League-treffer van het seizoen binnen. Hij is nu de eerste speler die in alle poulewedstrijden wist te scoren. In heel 2017 maakte hij negentien doelpunten in de Champions League. De Portugees is een man die records ademt, die prijzen blijft verzamelen en die zijn leven heeft ingericht met maar één doel: het benutten van de eerst volgende kans die komt. Toen de goals in de competitie een tijdje uitbleven en hij wat kritiek kreeg beet Cristiano een journalist dat hij maar eens op Google moest kijken hoeveel doelpunten hij heeft gemaakt. Dat zijn er veel. Sinds zijn debuut voor Real Madrid in augustus 2009 staat de teller op 418 treffers in 412 wedstrijden. Hij wordt al jaren achtervolgd door zichzelf zonder te worden ingehaald. De manie waarmee hij op doelpunten jaagt heeft iets machinaals.

Cristiano Ronaldo werd door de FIFA gekroond tot Speler van het Jaar.
Cristiano Ronaldo werd door de FIFA gekroond tot Speler van het Jaar.

Lionel Messi won een jaar na Cristiano Ronaldo zijn eerste Ballon d'Or en werd pas na vier jaar weer onttroond door Ronaldo. Beiden zijn ze intussen in de dertig. Messi viert tijdens het WK zijn 31ste verjaardag, Ronaldo wordt begin februari 33. De krachten nemen langzaam af. Ze moeten straks een keer afstand doen van de troon. Tot die tijd zullen ze het voetbal domineren. Messi werd de voorbij twee Champions League-duels gespaard door zijn trainer. Afgelopen weekend liet hij in het competitieduel met Celta de Vigo zien waartoe hij in staat is tijdens een geïnspireerde bui. In een geweldige eerste helft toverde Messi de ene andere wereldpass uit zijn voeten en had het weinig gescheeld of hij was het hele elftal van Celta voorbij gesoleerd om daarna een doelpunt te maken dat de hele wereld over zou zijn gegaan. Het lukte net niet. Maar het is die magie waarvoor je de televisie aanzet.

Over een aantal jaar zal er met weemoed naar worden teruggekeken. Naar de periode dat er twee voetballers rondliepen die zo waanzinnig goed waren dat iedereen dat op een gegeven moment maar normaal begon te vinden. Maar de dribbels en passes van Messi en de scoringsdrift van Ronaldo zijn niet normaal. Het is het ultieme wat het huidige voetbal te bieden heeft en dat uitgesmeerd over een periode meer dan tien jaar.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.