Messi aast op doelpuntenrecord Di Stefano in El Clásico

Barcelona en Real Madrid staan dinsdagavond in het Spaanse bekertoernooi (aftrap 21.00 uur) voor de vijfde keer dit seizoen tegenover elkaar. VI zet een aantal feiten over El Clásico in Camp Nou op een rij.

Messi aast op doelpuntenrecord Di Stefano in El Clásico

Barcelona heeft de beste uitgangspositie voor aanvang van het duel. De heenwedstrijd in Santiago Bernabéu eindigde vorige maand in een 1-1 gelijkspel. Cesc Fabregas opende toen de score namens de Catalanen, waarna Raphael Varane gelijkmaakte.

Lionel Messi kan een nieuwe mijlpaal bijschrijven. De aanvaller van Barcelona is nog één treffer verwijderd van het recordaantal doelpunten dat Alfredo Di Stefano in de klassieker maakte (achttien). Messi had slechts 23 officiële duels nodig voor zijn zeventien goals met Real.

Ook voor Xavi Hernández wacht een bijzondere avond. De spelbepaler van Barcelona staat voor zijn 37ste officiële wedstrijd tegen Real Madrid.

Met dat aantal evenaart Xavi Real Madrid-iconen Fernando Hierro en Raúl Gonzalez, die ook elk 37 Clásico's achter hun naam hebben staan. Alleen Real-spelers Manolo Sanchis en Paco Gento speelden nóg meer klassiekers (zie graphic).

De vraag is of Cristiano Ronaldo zijn uitstekende moyenne in Clásico's een vervolg kan geven. De aanvaller scoorde in zes van zijn laatste zeven ontmoetingen met Barcelona. In totaal maakte Ronaldo tien goals in zeventien optredens tegen de Catalanen.

Ronaldo kan in elk geval hoop putten uit de zorgwekkende cijfers van de Barcelona-defensie. Al elf officiële wedstrijden achtereen hebben de Catalanen de nul niet weten te houden.

Het duel van dinsdagavond wordt de 224ste Clásico in de historie, gerekend over alle competities. Real Madrid presteerde net iets beter dan de eeuwige rivaal (W88, G48, V87).

De ontmoeting in de Copa del Rey is de eerste van twee onderlinge duels in vijf dagen tijd. Zaterdag ontmoeten beide ploegen elkaar weer, dan in de Primera División (aftrap 16.00 uur). In tegenstelling tot dinsdag is Santiago Bernabéu dan het strijdtoneel. Klik op bovenstaand beeld voor een grotere weergave

Samenstelling: Milan Nieweg Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's