Mentaal ijzersterke Weghorst van schlemiel tot held bij oppermachtig AZ

Dankzij een staaltje mentale veerkracht van Wout Weghorst heeft AZ vrijdag zijn vierde zege op rij geboekt in de Eredivisie. De Alkmaarders kregen een onmachtig Sparta Rotterdam op de knieën: 0-2.

Sparta Rotterdam moest het stellen zonder de geblesseerde Michel Breuer, die in de basis werd vervangen door Jeffrey Chabot. Deze zomeraanwinst en ook zijn collega's werden in de beginfase flink op de proef gesteld door een aandringend AZ. Met name Alireza Jahanbakhsh zorgde voor veel dreiging. De AZ-dominantie leidde tot een reeks mogelijkheden, waarbij met name Guus Til en Weghorst zich niet koelbloedig toonden.

Halverwege de eerste helft leek Weghorst zelfs uit te groeien tot schlemiel van de avond. Binnen een minuut miste de aanvaller twee strafschoppen; arbiter Siemen Mulder liet de eerste penalty overnemen omdat Roy Kortsmit te vroeg zijn doellijn verliet. De keeper had dus niets aan zijn fraaie redding, maar keerde ook de tweede inzet van Weghorst. De strafschop werd overigens toegekend wegens een overtreding van Sherel Floranus op Thomas Ouwejan.

Roy Kortsmit is de gevierde man na het keren van twee strafschoppen van Wout Weghorst.

Weghorst haalde nog voor rust zijn gram. De Sparta-defensie was in de veronderstelling dat Marko Vejinovic zijn corner voor het doel zou slingeren, maar passte in plaats daarvan de bal slim op Weghorst, die koelbloedig raak schoot voor zijn vijfde Eredivisie-goal van dit seizoen. Sparta liet in aanvallend opzicht bijna niets zien en mocht gezien de kansenverhouding blij zijn met de 0-1 ruststand.

Aan het begin van het tweede bedrijf toonde Sparta beterschap, in die zin dat het in elk geval vaker op de helft van de tegenstander opereerde. De equipe van Alex Pastoor creëerde echter weinig mogelijkheden en moest vaak lijdzaam toezien hoe de AZ-spelers lange periodes van balbezit koesterden. De opdracht voor Sparta werd er na een uur alleen maar moeilijker op. Jahanbakhsh legde de bal na weer een lange fase van balbezit panklaar voor Weghorst, wiens zeker niet onhoudbare schot niet werd gestopt door Kortsmit: 0-2.

De tweede AZ-goal 'doodde' de spanning, omdat Sparta simpelweg een maatje te klein was voor de bezoekers. De gastheer zag nog wel een treffer van Ragnar Ache worden afgekeurd wegens buitenspel en had in de slotfase de pech dat Marco Bizot enkele keren fraai redde en zo de aansluitingstreffer voorkwam.

Met zes treffers is Wout Weghorst de topscorer van de Eredivisie.

Zo meldt AZ zich met twaalf punten in de top van de Eredivisie en moet Sparta met vijf punten vooral naar beneden kijken. De ploeg van Pastoor vervolgt de competitie volgende week zaterdag met een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, AZ ontvangt een dag later Excelsior.

Eerst komen beide clubs nog in actie in het KNVB-bekertoernooi. Sparta stuit dinsdag in Waalwijk op RKC, AZ reist diezelfde dag naar Maastricht voor een treffen met MVV.