Memphis schiet Lyon met hattrick naar Champions League

Memphis Depay heeft Olympique Lyon zaterdag op de slotdag van de Ligue 1 naar de Champions League geloodst. De aanvaller schoot zijn elftal met een hattrick hoogstpersoonlijk naar een overwinning op OGC Nice.

Olympique Lyon - OGC Nice 3-2
Lyon had directe kwalificatie voor de Champions League in eigen hand. Daarvoor moest de ploeg wel afrekenen met OGC Nice, dat nog vocht voor een Europa League-ticket. Voorafgaand aan het cruciale duel ontving Memphis Depay zijn trofee voor Speler van de Maand in april in de Ligue 1, maar het was een aanvaller van Nice die als eerste toesloeg.

Mario Balotelli, die eerder op de dag heuglijk nieuws kreeg, lanceerde Alassane Pleá en de spits maakte de openingstreffer. Lyon moest in de achtervolging en stichtte voor rust al gevaar via Bertrand Traoré en Nabil Fekir. In de tweede helft stond Memphis op. De aanvaller tikte in de 49ste minuut op aangeven van Fekir de 1-1 binnen.

Door de tussenstand bij concurrent Olympique Marseille had de thuisploeg meer nodig dan de gelijkmaker van Memphis. De Oranje-international was zelf al gevaarlijk en creeërde ook een kans voor invaller Mariano Díaz, maar de spits kopte over. Het Lyon-publiek kreeg kort daarop een hartverzakking, want Balotelli miste aan de andere kant voor open doel.

In de 65ste minuut ontstaken de fans juist in euforie, opnieuw dankzij Memphis. De aanvaller schoot een vrije trap slim onder de muur door in het doel. In de slotfase kreeg Lyon ruimte achter de Nice-defensie, waardoor Memphis zijn hattrick compleet maakte met een fraai stiftje op aangeven van Traoré. Ondanks de late tegentreffer van Pléa keren Les Gones met dank aan Memphis na een jaar absentie terug op het hoogste Europese podium.

Olympique Marseille - Amiens 2-1
Marseille probeerde de kater van de verloren Europa League-finale tegen Atlético Madrid weg te spoelen. Binnen twintig minuten nam de thuisploeg een 2-0 voorsprong tegen laagvlieger Amiens dankzij goals van Morgan Sanson en Kostas Mitroglou.

Ondanks de aansluitingstreffer van Moussa Konaté kwam de zege niet meer in gevaar. In de tweede helft moest Thomas Monconduit het veld namelijk met rood verlaten, waardoor Marseille de wedstrijd rustig kon uitspelen. Desondanks grijpt L'OM naast Champions League-voetbal en wacht een terugkeer in de Europa League.

Troyes - AS Monaco 0-3
Net als Lyon verzekerde ook AS Monaco zich van deelname aan het miljardenbal. In de 21ste minuut viel tegen degradant Troyes de 0-1: Rony Lopes schoot raak uit de rebound. Pas in minuut 70 werd het duel beslist door de tweede treffer van Lopes. Het grote talent Jordi Mboula, die vorige zomer werd overgenomen van Barcelona, verzorgde met zijn eerste doelpunt voor Monaco het slotakkoord. Door de winst eindigt Monaco als nummer twee van de Ligue 1 op dertien punten van Paris Saint-Germain.

Caen - Paris Saint-Germain 0-0
De kampioen verzuimde zelf om het seizoen in stijl af te sluiten. Met een veredeld B-elftal, waarin de achttienjarige Timothy Weah (de zoon van George Weah) zijn basisdebuut maakte, kwam PSG niet tot scoren tegen Caen. Desalniettemin eindigt de ploeg uit Parijs op een indrukwekkend puntenaantal van 93.